Винні у «лютневому побоїщі» 2014 року в Одесі досі не покарані

Громадське об’єднання «Група 19-е лютого» 21січня 2016 року вкотре звернулася з письмовою заявою до Генеральної прокуратури України, а також до кількох народних депутатів з пропозицією взяти під свій контроль справу розслідування подій, що сталися в 2014 році в Одесі біля приміщення обласної державної адміністрації. Активісти вважають, що створена правоохоронцями міжвідомча слідча група не справляється з поставленим перед нею завданням.

У Києві вже йшли жорстокі сутички силовиків і активістів Майдану, коли 19 лютого 2014 року одеських прихильників євроінтеграції, що зібралися на мирну акцію протесту, розігнали і жорстоко побили близько двохсот однаково озброєних і екіпірованих «тітушок». Вони нападали не лише на учасників мітингу, але і на працівників ЗМІ. Міліція майже нічого не зробила, щоб захистити учасників акції. В результаті постраждало чимало людей, деяким розбили голови, була знищена фото і відео апаратура. Зробивши свою «справу», нападники безперешкодно поїхали геть на орендованих автобусах.

Пізніше журналісти з’ясували, що проживали «тітушки» в санаторії ім. Горького на 13-й станції Великого Фонтану і, звичайно, не за особисті кошти. В загін набирали міцних молодиків з Одеси і області – рекрутували їх в Южному, Рені, Ізмаїлі й Болграді, обіцяючи платити по 300 гривень в день. Здавалось, що для встановлення і затримання замовників нападу по гарячих слідах силовикам досить кількох днів, однак розслідування тягнеться уже майже два роки, як і кожна інша «майданівська» справа.

1 Побиття учасників мирної акції в Одесі 19 лютого 2014 року

Вся діяльність прокуратури обмежилася пред’явленням підозри колишньому заступнику начальника одеської міліції Дмитру Фучуджі, який давно втік у Росію. Шанси на його притягнення до відповідальності можна вважати рівними нулю. Інших підозрюваних у прокуратури немає, а колишні високопоставлені чиновники і депутати облради проходять як свідки.

Щоб зрушити справу з мертвої точки громадські активісти створили незалежну «групу 19-е лютого». Її координатор Лідія Ковальчук вважає, що слідство буде тривати ще довго. На її думку, воно затягнулося тому, що дуже мало потерпілих погодилися співробітничати з правоохоронцями, офіційно оформлювати і надавати свідчення. Заявили про отримані травми лише кілька чоловік, серед яких 12 журналістів. «Є інформація, що нині ця справа закрита. Тож наше завдання – попросити ввічливо, але вимогливо, щоб цю справу надали громадськості, а якщо вона дійсно закрита, щоб її поновили», – пояснила Ковальчук.

А журналіст Михайло Голубєв вважає, що слідство не дає ніяких відчутних результатів. «Мій прогноз простий – без серйозної політичної волі Києва справу до кінця розслідувано не буде. Небезпечні злочинці залишаться безкарними. Краще, що зараз могла б зробити наша група – пікетувати МВС у столиці. А будь-які дії в Одесі будуть впиратися у саботаж. Боюсь, що міліція використовує контакт з деякими представниками групи лише для створення видимості бурхливої діяльності. Зараз я в роздумах, чи варто брати в усьому цьому участь надалі», – пояснив активіст.

Як і завжди, підсумки року громадського і офіційного розслідувань активісти підведуть 19-го лютого. Цього дня вони зберуться біля ОДА, щоб все ж змусити владу розслідувати справу. З іншого боку, цю акцію в своїх цілях використають для власного піару й різні політичні сили, тож її результат може бути малопродуктивним.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа