Відкритя виставки “Вогонь запеклих не пече…” у Львові

Національний університет «Львівська політехніка», вул. С.Бандери, 12, ауд. № 214, 20 травня 2016 р. о 14:00 год.

Про незламність українського духу

Відкриття персональної виставки Зіни Гаврилюк ( Чехія, Прага)

На відкритті виставки Зіна Гаврилюк промовить мовою своїх полотен, на яких Шевченкове слово матеріалізувалося у візуальні образи. Та, котра, кинувши виклик долі, поїхала на чужину як трудова емігрантка, знайшла силу не лише піднятися, але й утверджувати себе і Україну в Чехії. Прага віддячила, пробудивши в ній талант художниці.

Зіна Гаврилюк ілюструє також збірку поезій «Чеський зошит» Станіслава Чернілевського, який буде учасником презентації. Збірка написана в чеських лікарнях впродовж 2,5 місяців після того, як автор дістав поранення в ніч з 18 на 19 лютого на Майдані. «Чехія – дивовижна, – пише Станіслав Чернілевський. У ній речі відповідають самим собі, а люди вивірено сувимірні законам».

Ірина Ключковська зазначає: «Про незламність українського духу від Шевченка до нинішнього часу говорить Зіна Гаврилюк мовою пензля, а Станіслав Чернілевський мовою поезії, домальовуючи свої власні штрихи до українського портрета на тлі Праги».

До розмови запрошено також:

Ігоря Калинця – поета, громадського діяча, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка

Романа Яціва – професора, історика мистецтва, проректора Львівської національної академії мистецтв

Володимира ВенчакаГероя Майдану, директора Роздільського державного гірничо-хімічного підприємства “Сірка», який лікувався в Чехії.

Музичний супровід від студентів ЛНМА ім. М. Лисенка (керівники: заслужений діяч мистецтв України Оксана Герасименко та заслужений артист України Тарас Лазуркевич).

Довідка:

Зіна Гаврилюк – українська художниця, яка майже 20 років живе і працює у Празі. Зі собою в еміграцію повезла перші пастельні малюнки, “Кобзар” і Біблію. Малюванням рятувалася від ностальгії за дітьми і домом. Перша авторська виставка “Спіраль життя” відбулася в жовтні 2010 року в м. Подєбради (Галерея Лудвіка Куби). Інші виставки: “Магія життя’’ (Прага, 2011 р., галерея “Нора”), “Під сузір’ям Любові” (Прага, 2013 р., галерея “Нора”; Подєбради, 2013). Зіна Гаврилюк – волонтер українських справ у Чехії (Книжкового форуму – “Svet knihy Praha” 2015 р., де Україна була представлена вперше; вона опікувалася пораненими на Майдані, які лікувалися в чеських лікарнях, часто привозить гуманітарні вантажі в Україну). У 2014 році в Празі познайомилася з поетом і драматургом Станіславом Чернілевським, який після поранень на Майдані лікувався в Чехії. Книга Станіслава Чернілевського “Чеський зошит” (Прага, AKROPOLIS, 2014) проілюстрована репродукціями картин Зіни Гаврилюк.

Станіслав Чернілевський – український поет, режисер художнього кіно, кіносценарист, режисер кінодубляжів українською мовою. Режисер та співавтор сценарію (з В.Шовкошитним та Д.Стусом) документального фільму «Просвітлої дороги свічка чорна», присвяченого життєвому і творчому шляху В.Стуса. Автор кіносценарію «Грамотний». Вночі з 18 на 19 лютого 2014 року на Майдані Незалежності був поранений. Зараз працює режисером і редактором на ТРК «Студія 1+1», зокрема, відповідає за дубляжі українською мовою іноземних фільмів. Багато уваги приділяє студентам Київського національного університету театру, кіно й телебачення ім.І.Карпенка-Карого.

Вхід вільний

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа