В понеділок – презентація Агентства з управління конфіскованим у корупціонерів майном

В Європі схожі державні установи приносять бюджету сотні мільйонів євро в рік, отриманих від продажу та прибуткового управління активами, конфіскованими у корупціонерів, торгівців зброєю, наркотиками та мафії.
В Україні активами, яки арештовуються а згодом – конфісковуються у корумпованих чиновників – ніхто нормально не управляє. Вартісні активи – нафта, коштовності, маєтки, елітні авто та літаки – розкрадаються або втрачають вартість, і держава не отримує нічого від їх конфіскації.
Цю проблему покликане вирішити спеціально створене Агентство з управління арештованим та конфіскованим майном. Появу такої інституції в Україні вимагали не тільки громадяни та активісти, але й партнери з Євросоюзу.
Наразі триває конкурс з обрання очільника цього Агентства.

Презентуватиме концепцію роботи Агентства:

  • Дарина Каленюк, член конкурсної комісії, виконавчий директор Центру протидії корупції

  • Гліб Канєвський, експерт ЕУДОС-Центр політичних студій та аналітики

Як відомо, Агентство з управління активами було створено у лютому 2016 року з метою упорядкування процесу управління майном, арештованим під час досудового розслідування корупційних злочинів, а також – з метою отримання прибутку від реалізації активів, конфіскованих у корупціонерів за рішенням суду.

До складу конкурсної комісії з обрання керівника Агентства увійшли 9 осіб – журналісти, експерти-правники та представники антикорупційних громадських організацій.

Конкурс на посаду директора був оголошений на початку липня 2016 року. За інформацією конкурсної комісії, відбирати кандидатів будуть до середини вересня, а сам конкурс відбуватиметься у два етапи: тестування та співбесіди. Фінальне рішення про те, хто управлятиме арештованим і конфіскованим майном корупціонерів та інших злочинців, комісія планує прийняти 16 вересня.

Кандидат на посаду голови Нацагентства з повернення активів має володіти державною мовою та мати українське громадянство, не бути судимим та пройти спеціальну і майнову перевірку – подати декларацію про доходи і витрати за останній рік.

Документи для участі у конкурсі подали 20 кандидатів з державних установ, вищих навчальних закладів, приватного сектору та тимчасово безробітні. Повний список та документи кандидатів, зокрема, майнові декларації, публікуються на офіційному веб-порталі Кабінету Міністрів України.

Документи на конкурс подали: Авдєєв Р.О., начальник відділу банку «Фінанси та Кредит»; Бусол О.Ю. старший науковий співробітник Національної юридичної бібліотеки; Гета О.С., начальник районного відділу виконавчої служби у Харківській області, Людкевич С.Г., генеральний директор «Інвестиційної групи «Інеко», Марюхна Ю.І., прокурор Харківської місцевої прокуратури, Грабар М.Ф., голова «Українська спілка боротьби з мафією та корупцією», Реун А.М., заступник директора департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції, Пікузо В.В., директор департаменту «Укроборонпрому», Соболевський І.В., консультант з правових питань секретаріату правоохоронного Комітету ВР, Усатий Г.О., доцент кафедри кримінального права та кримінології юридичного факультету Університету Т. Шевченка, Шевчук О.Є., ТВО заступника ком. по РОС в/ч п/п В. 1670, Янчук А.В., заступник міністра юстиції.

Змагатимуться за посаду директора Агентства також пенсіонер Солодун О.В. та сім тимчасово безробітних кандидатів: Бернацький О.В., Бірюк Д.М., Буряк І.В., Дяченко О.М., Ніжинська І.С., Скаліцький Ю.О., Сологуб В.Б.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа