В музеї Івана Гончара – відкриття виставки «Лялька-Варварка»

ЗАПРОШУЄМО

16 грудня 2015 року

О 12:00

в Національний центр народної культури

«Музей Івана Гончара»

на відкриття виставки

«Лялька-Варварка»

Варвари Прокопівни

МАЦЕЛЛИ

(до 90-річчя від дня народження)

16 грудня о 12:00 в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» відбудеться відкриття виставки «Лялька-Варварка» майстрині, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, Варвари Прокопівни Мацелли.

На передодні дня Св. Варвари майстриня святкує свій ювілей – 90-річчя. Символічно, що до цього дня вона виготовить велику (в ріст людини) ляльку-Варварку, яка стане акцентом виставки. На передодні дня Св. Варвари майстриня святкує свій ювілей – 90-річчя.

На виставці також будуть представлені традиційні ляльки-мотанки – на продовження роду, «нерозлучники» – для вірного кохання, ангели здоров’я, посуд і ляльки з кукурудзи, композиції «Материнство» та «Родина», маленькі сувенірні лялечки в середньому 5-20 см. в народному і в сучасному одязі.

У відкритті виставки візьме участь гурт народного співу «Надвечір’я» Спілки ветеранів Голосієвського р-ну, м. Києва, в якому впродовж тривалого часу співає майстриня..

Ляльки змалечку цікавили Варвару, але вона їх у неї не було. В 10 років хрещена мати подарували Варі першу і єдину в дитячі роки ляльку, набиту тирсою з кам’яними ручками, ніжками та обличчям. Та сталася прикрість – лялечка побилися…

Потім було доросле, трудове життя, робота на військовому заводі. І лише коли в грудні 1980-того року Варвара Прокопівна вийшла на пенсію, зявився час творити ляльки. «Подумала-подумала, чим же його зайнятися, та й взялась за свою давнішню любов», – згадує майстриня. Одного разу почувши про ляльок-мотанок сказала собі: «Я ж ляльку зумію зробити!»

Якось на початку 1990-х лялькарка взяла участь в ярмарку на узвозі в Києві де її помітив етнограф Олексій Доля. Він запросив Мацеллу на виставку в Музей Т. Г. Шевченка і з тих пір відкрилась майстрині широка дорога. Вона виставлялась в багатьох залах, зокрема в Будинку Художника, на ВДНГ України, а також бере участь у ярмарках. Творчість майстрині була належно пошанована і Національна спілка художників України присвоїла Варварі Прокопівні Мацеллі звання майстра декоративно-ужиткового мистецтва України.

Дівчинка, котра не мала в дитинстві ляльок, за своє доросле життя зробила їх стільки, що розійшлися вони по всьому світу, зберігаються в музеях України та за її межами. А сьогодні заполонити вони всю виставкову залу Музею Івана Гончара. Легіони ангелів, створених руками та від щирого серця майстрині, оберігають її від незгод та суму ось уже 90 років! В своїх поважних літах Варвара Прокопівна Мацелла зберегла в душі енергію і любов тієї маленької дівчинки. Тож розділімо радість буття споглядаючи її ляльки і спілкуючись з нею.

Ласкаво запрошуємо!

Виставка триватиме до 11 січня 2016 року.

Вхід на відкриття виставки – вільний, в інші дні – за вхідним квитком. Вартість квитка: 30 грн. – для дорослих, 9 грн. – для студентів, школярів, пенсіонерів. Музей працює щодня, з 10:00 до 17:30, окрім понеділка та останнього вівторка місяця.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа