В Івано-Франківську презентували книгу “Український націоналізм: традиція і модерн”

44ac09ac6a149136a4102ee4b4103ae6

Держава є самоцінністю, а не полем безвідповідальної політичної гри для задоволення вузькогрупових, а чи персональних егоїстичних інтересів. Цю точку зору 30 червня року висловив в Івано-Франківську історик Олександр Сич, презентуючи широкій громадськості друге, доповнене видання своєї книги “Український націоналізм: традиція і модерн”.

Як зауважив Олександр Сич, ідея перевидання збірника виникла під час спілкування з однодумцями, зокрема, під час нещодавніх поїздок центральною та південно-східною Україною, де він читав лекції про націоналізм, проводив партійні вишколи та зустрічався з громадськістю.

“Як тільки у моїй громадсько-політичній діяльності видався своєрідний люфт часу, я за партійним завданням знову поїхав Україною. В Одесі, Черкасах, Полтаві, Кіровограді та інших містах нашої країни до мене неодноразово зверталися місцеві мешканці з проханням порекомендувати, де можна знайти відповідну літературу. Сама ж книжка умістила в собі не лише вже відомі публікації, есеїв та інтерв’ю, але й зовсім свіжі розмірковування про актуальні виклики, які стоять сьогодні перед Українською державою та українським суспільством”, – зазначив Олександр Сич.

Особливо актуальним, за словами автора, є новий розділ, який увійшов до книги й присвячений Революції Гідності та російсько-українській війні.

“Національну спільноту завжди мобілізує небезпека й виклики. У такий час цілком органічно її очолюють ті, хто зуміє знайти просту й зрозумілу відповідь на виклики. Якщо ми зуміємо дати таку відповідь, будемо затребуваними й поведемо за собою! Якщо ж ні – тоді чого називаємося націоналістами й беремо на себе сміливість висловлювати інтереси нації”, – підкреслює у своїй книзі Олександр Сич.

Окрему увагу під час презентації науковець присвятив завданням, що їх покликані вирішувати націоналісти на сучасному етапі державотворення.

“Нинішні зусилля націоналістичного руху мають бути спрямовані на завоювання державної влади в Україні через створення у суспільстві придатної для успіху в сьогоднішній російсько-українській війні та в завтрашній націоналістичній революції світоглядно-психологічної атмосфери. В умовах сьогоднішнього непростого протистояння з московським агресором і тимчасової втрати деяких територій Української держави це може виглядати голослівним і безвідповідальним, але смію стверджувати, що незабаром наша вікова визвольна боротьба може пересунутися на територію агресора”, – резюмував під час презентації Олександр Сич.

Прес-служба ВО “Свобода”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа