В Берліні відкривається фотовиставка про мир під час війни на Сході України

14 серпня о 18 годині, в Берліні, у Каплиці Примирення, яка входить до меморіалу Берлінського Муру (Бернауер-штрасе 4, 10115 Берлін), відкривається фотовиставка про мирне життя в охоплених війною областях Східної України. Українська фотохудожниця і авторка Євгенія Бєлорусець понад рік документувала життя прифронтових міст Донбасу.

На цих знімках важко віднайти сліди війни, бо фотографії виникли у співпраці з тими, хто докладає всіх зусиль, аби не впустити війну в своє життя. Фотографії цієї серії є результатом спільної роботи художниці та робітників великих промислових підприємств на Донбасі. Здебільшого це вугільні шахти, що продовжували працювати навіть у ті тижні 2014 року, коли війна приходила до їхніх міст. На більшості фото – шахти, де місяцями працюють без зарплат, робітники, які відкинули долю біженців. Люди, що відмовляються прийняти війну як подію, що визначає їхні біографії та їхні реальності.

Війна на сході України триває вже понад рік. Вона постійно потрапляє до центру уваги міжнародної преси. На репортажних фото ми бачили зруйновані міста й інфраструктуру. Ми дізналися, про тисячі загиблих і про те, що більше мільйона людей проти своєї волі стали біженцями. Але як читачі новин, а отже свідки, ми майже не помічаємо тих, хто безпосередньо у зоні війни не хоче підкорятися її законам і вірити в її пропаганду. Фотовиставка у Каплиці Примирення розповідає про спільноти, які продовжують існувати попри легітимоване насильство війни. Спільноти, що часто самим своїм існуванням створюють неподоланну перешкоду для його поширення.

Війна в Україні продовжується. Мирне життя під час війни заступають повторювані телекадри, офіційні заяви, трагічні події, які надто часто слугують засобом трафаретної пропаганди. Але ми мусимо пробити медійну поверхню, звернутися до іншої, невидимої реальності й зупинити цю війну.

Берлінська Церква Примирення за часів Холодної війни вважалася символом розколу Німеччини.  За поділу Німеччини на ФРН та НДР більшість її парафіян проживали  у Західному Берліні. Сама церква потрапила у «смугу смерті», зону відчуження Берлінського Муру й стала недоступною для відвідувань. У 1985 неоготичну цегляну церкву підірвали прикордонні війська НДР. У 1999 р. на її фундаменті звели сучасну каплицю. Фотовиставка буде розміщена у напіввідкритій галереї каплиці, обнесеній дерев’яним полісадом. Прозора конструкція стіни каплиці створює відчуття відкритого, проникного кордону. В теплі місяці каплицю щоденно відвідують від 1500 до 2000 людей. Там відбуваються виставки й дискусії, пов’язані з політикою пам’яті й історією об’єднання Німеччини.
Фото-виставка
«Примирення, якого ми не бачимо» відкриється у Каплиці Примирення (Бернауер-штрасе 4, 10115 Берлін) 14 серпня 2015 року о 18:00 годині. Виставка триватиме до 11 листопада 2015 року і працюватиме щоденно крім понеділка з 10:00 до 17:00.

Виставка проходить у рамках проекту «Перемоги переможених», метою якого є дослідження і документування стратегій громадського опору політиці конфлікту й війни.

Партнери виставки: Община «Примирення», фонд Рози Люксембург, Міністерство закордонних справ Німеччини, спілка журналістів n-ost.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа