Уряд гальмує співпрацю України з НАТО, вважають депутати

На спільному засіданні Комітету у закордонних справах, Комітету з питань європейської інтеграції, Комітету національної безпеки та оборони та членів Постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї НАТО,  говорили про розвиток співпраці України з НАТО.

«Є певний перелік документів, які Україна має прийняти найближчим часом і представити їх на обговорення з нашими партнерами в НАТО. Ці документи необхідні для втілення реформи сектору оборони, сектору безпеки. До кінця року Міністерство оборони має представити Концепцію безпеки і оборони, стратегічний оборонний  бюлетень розвитку України, Концепцію розвитку ЗСУ на період до 2020 року. Зараз ці документи активно доопрацьовуються відповідними Міністерствами», – зазначила під час брифінгу народний депутат фракції Партії «Блок Петра Порошенка», перший заступник голови Комітету у закордонних справах  Іванна Климпуш- Цинцадзе .

«Під час засідання ми мали  предметну розмову з колегами з Міністерства оборони, Ради Нацбезпеки і оборони і Міністерства закордонних справ щодо відповідності документів критеріям вступу до НАТО. Також, будемо рекомендувати Кабінету Міністрів, Президенту України вжити додаткових заходів для того, аби необхідні документи були вчасно прийняті і представлені нашим партнерам. Зокрема, вони мають бути представлені в штаб-квартирі НАТО на військовому комітеті та комітеті Україна – НАТО», – додала парламентар.

Глава Комітету з питань європейської інтеграції, народний депутат Ірина Геращенко зауважила, що кілька  документів, які мало підготувати Міністерство оброни ще до кінця жовтня, вдалося «вибити» лише на початку грудня, після ініціативи спільного засідання трьох комітетів. Зокрема, що стосується питання ССО.

Також вона зауважила, що одним із ключових напрямків, над яким необхідно посилити співпрацю з НАТО, є питання розмінування. «Це один з ключових викликів, який стоїть перед Україною на Сході, де від мін, розтяжок страждають і гинуть наші люди», – додала Ірина Геращенко.

«Також, ми плануємо подати низку змін до законодавства в питанні посилення цивільного контролю Парламенту за діяльністю в безпековому секторі виконавчої влади», – наголосила народний депутат.

Народний депутат Ірина Фріз під час брифінгу зауважила:  «Якщо ми задекларували наші прагнення до євроатлантичної інтеграції, то маємо вчасно імплементувати усі заходи для втілення цієї мети, аби реально у 2020 році претендувати на вступ до структур НАТО».

Народний депутат БПП Світлана Заліщук додала, що важливо  говорити про НАТО не лише через призму оборони  чи посилення армії. На сьогодні це вже наш цивілізаційний вибір.

«Нещодавно Фонд демократичних ініціатив  оприлюднив соціологію, яка показала безпрецедентну підтримку суспільства приєднання нашої країни до НАТО. 75 % опитаних респондентів проголосували за НАТО. А у виступі Джозефа Байдена, представника країни – засновника,  вперше за 25 років не було слова НАТО. Це свідчить, що відповідальність у цьому питанні лягає на нас. Це – наша внутрішня робота. А результат має бути таким, аби колись на нашу заявку на вступ до НАТО нам не змогли сказати «ні»», – зауважила народний депутат.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа