Українці колишньої Югославії обрали свою Національну Раду

Miroslav Hochak

Кiнцевi результати вибoрiв для членiв Украïнськoï нацради.

10649599_10154781153250722_5764433918138027520_n

Національна Рада є формою національної автономії українців в Сербській республіці. Окрім національних рад, українсько-русинська громада охоплена діяльністю Союзу русинів-українців Сербії(член Світової федерації українських лемківських об‘єднань) та Товариства української мови, літератури та культури ім. Т.Шевченка «Просвіта», а також низки культурно-мистецьких товариств на місцевому рівні.

Товариство української мови, літератури і культури ім. Т.Шевченка «Просвіта» є впливовим громадським об’єднанням української громади. Завдяки активній діяльності філій Товариства в містах Новий Сад, Кула, Врбас, Інджія та Сремська Митровиця рівень організації культурно-освітнього життя українців РС якісно покращився.

Важливу роль у збереженні української пісенної та танцювальної культури відіграють також культурно-мистецьке Товариство ім. Івана Сенюка в м. Кула, Товариство «Карпати» у м. Вербас, «Коломийка» в м. Сремська Митровиця.

Навчання української мови. Предмет «Українська мова з елементами національної культури» викладається на відділенні україністики філологічного факультету Белградського університету та факультативно, в рамках навчальної програми для учнів першого-восьмого класів, у дев’ятнадцятьох класах одинадцяти сербських середніх шкіл у містах: Новий Сад, Кула, Врбас, Інджія, Сремська Митровиця та селищах Будісава і Крушіч Автономного краю Воєводина. Регулярне навчання русинською мовою здійснюється у гімназії «Петро Козм’як» (м. Руський Керестур) та середніх школах м.м. Куцура і Джурджево. Факультативне навчання русинської мови з елементами національної культури здійснюється у 35 школах 17 міст АК Воєводини РС. На філософському факультеті Новосадського університету функціонує кафедра русинської мови і літератури.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа