Український державний центр радіочастот знає, як відключити контрабандні мобільники. Але чи хоче?

Днями вітчизняні ЗМІ поширили повідомлення про те, як відреагував Президент України Петро Порошенко на слова заступника голови Державної фіскальної служби про те, що чимало речей, які потрапляють незаконно в Україну, згодом продаються на українському ринку. Класичним прикладом, за його словами, є iPhone.

Зокрема, він зазначив, що контролювати обіг iPhone необхідно за персональним номером ІМЕІ. «Якщо номер ІМЕІ не був зареєстрований в митній службі, iPhone або примусово відключається (можливості оператора мобільного зв’язку дозволяють це робити), або, вибачте, конфіскується до сплати митних платежів, – сказав Петро Порошенко. Сплати митні платежі – і тобі його включать. Виходьте з цими ініціативами – сучасний світ дозволяє це зробити, і не треба плакатись, що ми не знаємо, що з цим робити», – додав він.

В коментарі прес-службі УДЦР виконавчий директор Ярослав Янушевич наголосив на важливості практичного впровадження рішення Глави держави щодо блокування «сірих» мобільних пристроїв, які незаконно потрапляють на територію України.

«Президент України Петро Порошенко порушив дуже злободенне питання – боротьби з контрабандою iPhone за допомогою кодів IMEI. Адже завдяки обов’язковій реєстрації мобільних терміналів в узагальненій базі даних, Україна може перемогти контрабанду і «сірий» імпорт не тільки iPhone, але і величезної кількості мобільних пристроїв інших брендів. Тим більше, що такий досвід в УДЦР є, і досить успішний», – зазначив Ярослав Янушевич.

Виконавчий директор УДЦР нагадав, що законопроектом № 1888, який знаходиться у Верховній Раді України, передбачена норма обов’язкової реєстрації мобільних терміналів в базі даних кодів IMEI.

На його думку, якщо цей законопроект буде прийнятий, з урахуванням вимог Президента України про обов’язкове відключення незаконно ввезених мобільних пристроїв, то це створить правову основу для боротьби з контрабандою та нелегальним імпортом мобільних терміналів з GSM-модулем.

Слід зазначити, що у значної кількості суб’єктів господарювання з’явилося розуміння державних проблем. Дбаючи про свій імідж, як добросовісного імпортера, вони продовжують внесення кодів ІМЕІ до узагальненої бази даних. З моменту відміни процедури обов’язкової реєстрації кодів ІМЕІ до бази даних УДЦР внесено 1 млн. 527 тисяч міжнародних ідентифікаторів.

Прес-служба Українського державного центру радіочастот

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа