Україна почала відзначати кінець війни 8 травня

«Ода радості» на честь першої хвилини миру звучала біля київського Вічного вогню: 8 травня урядовці та громадськість згадували завершення Другої світової війни у Європі.

Червоні маки, національний та європейський гімн, урядовці, Національна гвардія, Самооборона та понад дві сотні киян зібралися пізно увечері 8 травня на Площі слави, щоб згадати полеглих у Другій світовій війні українців.   

«Ніколи знову!» — говорить у ці дні  Україна. Учасники заходу згадали  співвітчизників, полеглих у боротьбі з нацизмом у складі різних формувань — Червоної армії, Української повстанської армії, армій країн-союзників Антигітлерівської коаліції.

 IMG_8783

Відтак 8 травня до Вічного вогню квіти та лампадки поклали Міністр культури Євген Нищук, директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, Міністр молоді та спорту Дмитро Булатов.

Мир у Європі після Другої світової війни настав 8 травня 1945 року о 23:00. Україна, яка балансує на грані нової війни через зовнішню агресію, згадує ціну миру й перемоги у війні минулій і відзначає першу хвилину миру після завершення Другої світової війни. 60 мільйонів життів, з них майже 10 мільйонів українців — стільки коштувало відновлення миру 8 травня 69 років тому. У вир бойових дій була втягнута 61 країна, а це 80% населення Землі.

 IMG_8701

«Акція “Перша хвилина миру” — це вшанування пам’яті загиблих у страшній війні без оскорузлих совкових лєщєнко-кобзонних ритуалів. Лише класична та українська музика, поезія. Ми почали її “Весною” Вівальді, тому що зараз починається наша українська весна. Завершили “Одою радості” — тому, що в Україні перемогла Європа», – розповідає Володимир В’ятрович.

 IMG_8660

«Не потрібно пафосу парадів. Краще знайти ветеранів, які ще живі, поспілкуватися з ними, або доглянути могилки солдатів. Чимало з них – занедбані», – зазначає Євген Нищук.

Завершилась акція о 23-й виконанням гімну Європи «Ода радості» таким чином символізуючи перші хвилини миру в Європі.  

 IMG_8596

Як відомо, капітуляція Німеччини була підписана саме 8 травня пізно ввечері. Формально саме в цей день завершилася війна у Європі. Таким чином цього року Україна розширює відзначення пам’яті про війну, яка ніколи знову не повинна повторитися. Початок заходів 8 травня також дозволив провести частину святкувань у єдності з іншими країнами антигітлерівської коаліції.

Захід було організовано Мінкультом спільно з Інститутом нацпам’яті. Режисер дійства Сергій Архипчук, автор ідеї історик та журналіст Олександр Зінченко.

Раніше 8 травня відбулося покладання квітів та лампадок до пам’ятних місць Другої світової війни – Лютізького і Букринського плацдармів, Бабиного Яру, Биківнянських могил, до Сирецького концтабору, Лук’янівського військового цвинтаря, Солом’янського та Звіринецького кладовищ, пам’ятника радянським морякам-героям Дніпровської флотилії, Обеліска Місту-герою Києву, Парку Слави, Національного музею історії Великої Вітчизняної війни 1941–1945 рр., парку «Партизанська слава» і парку «Перемога» з Курганом Безсмертя.

Прес-секретар УІНП

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа