Україна, Ірландія, Японія: паралелі міці національного духу

Ярослав Іляш презентував у Сумах свою книгу під назвою «Декілька слів про національні характери»

Про свою книгу фаховий психолог та відомий громадський діяч Ярослав Іляш говорить: «Це публіцистичні нариси про народи Британських і Японських островів, де розповідається про історію, ідеологію, релігію, культуру, спорт тощо. Мені важливо, щоб ці теми спонукали до пізнання й аналізу сутності речей, що призводять до особистісного розвитку».

А саме – додає – на меті мав розвінчання міфів про націоналізм, які подекуди побутують у суспільстві; розмежувати поняття націоналізму, екстремізму та тероризму. Адже тавро «екстремізму», приміром, навішували і на діяльність УПА, й на визвольну боротьбу Ірландської Республіканської Армії. Тож між північноєвропейською країною та нашою державою насправді більше спільного, ніж може здатися на перший погляд. Зокрема, обом довелося обстоювати свою незалежність. Історії Ірландії та України перегукуються між собою.

Знаково, що сама презентація книги у Сумах відбувалася у День Героїв України. Ярослав Іляш зізнався, що йому щоразу надзвичайно приємно приїздити до Сум (автор презентує тут уже свою другу книгу). «Тут дуже багато друзів, зібрався наш сумський «кельтсько-ірландський клан», – пожартував він.

Як виникла сама ідея книги, що розповідає про Ірландську Республіканську Армію та її боротьбу? Мабуть, головним поштовхом до видання стали події Майдану, Революції Гідності. «Ми тоді з друзями багато пережили, – пригадує Ярослав Іляш. – Було багато трагічного: і очікувань, і зневіри. Відбулося велике переосмислення багатьох речей. Під час Революції Гідності на Майдані була ще одна революція – за межами Майдану: і боротьба з «тітушками», і розрізані обличчя, і виколоті очі. Так от наші хлопці, які свого часу пройшли вишкільні табори і прийшли на Майдан на знак протесту проти свавілля януковської влади, тоді казали мені: «Ми згадуємо лекції, які ти нам читав у таборі про боротьбу Ірландії за незалежність. Ми багато навчилися». І я тоді вирішив зібрати основні статті і видав цю книгу, присвятивши її Революції Гідності та її Героям».

Коли я упорядковував книгу, АТО ще не було, – говорить Іляш. – Але було розуміння, що ірландці багато в чому перебували ще в складніших умовах, ніж ми, і вони здобули перемогу. Я переконаний у тому, що ми теж переможемо. Якщо у ірландців є своя переможна історія, ми зараз є свідками того, що творимо власну переможну історію. А у ірландців ми багато можемо повчитися: як силою духу і силою зброї здобувати перемогу.

Нариси, що склали основу книги «Декілька слів про національні характери», раніше друкувалися у виданні МНК «Терен». Книга вже знайшла прихильників серед тих, кому не байдужа доля України. Багатьох, до речі, вразили моменти з історії японських бойових навчань цієї екзотичної нації, філософія та «кодекс честі» самураїв.

«Я Ярослава знаю давно, зокрема, доля звела нас у сфері діяльності МНК, фактично років 6 ми працювали в одному офісі, – розповідає колишній Голова Молодіжного Націоналістичного Конгресу, а нині народний депутат України Олег Медуниця. – Іноді дискутували на тему патріотичного виховання української молоді. І одним із елементів виховної роботи для нас було використання прикладів героїчної боротьби інших народів, у тому числі, ірландського. Це був 2000-й рік, ще ніхто не знав, через що Україні доведеться пройти у нинішні часи. Через наші вишкільні табори, в організації яких ми брали участь з Ярославом, пройшли тисячі людей. Потім ми цих людей зустрічали на Майдані, в АТО, у Верховній Раді. Таких людей дуже багато».

«Добре, коли за написання книг беруться ті, хто займається книгами, друкує і розповсюджує їх, – коментує член Вченої Ради Центру досліджень визвольного руху Геннадій Іванущенко. – Саме таким є Ярослав Іляш як директор Української Видавничої Спілки. Добре, коли книги для молоді пишуть ті, хто працює з молоддю, виховує її. Саме цим усе своє свідоме життя займається Ярослав Іляш. І вже зовсім чудово, коли книги з історії і для молоді пишуть психологи. Ярослав Іляш є психологом за освітою. З точки зору психології, мабуть, історія є сумою мільйонів людських мотивацій і вчинків… Ця книга цінна й тим, що показує мотивацію тисяч людей, які в різних частинах світу жертвують найцінніше – Життя на вівтар Свободи. Мені довелося, викладаючи історію в середній школі, пояснювати на прикладі боротьби Ірландської Республіканської Армії історію першої половини ХХ ст. Ще один момент: наше позитивне ставлення до боротьби інших поневолених народів розвінчувало міф про український націоналізм як про винятково етнічне, майже расистське явище. Це сьогодні нікого не здивуєш тим, що на Сході поруч з українцями на боротьбу проти російського імперіалізму стали й представники інших народів – громадяни України. А тоді доводилось багато пояснювати і, звісно, виховувати. Виховувати на прикладах боротьби за Свободу України та інших народів. Власне, це гасло «Свобода народам – Свобода людині!» висунув ІІІ Надзвичайний Великий Збір ОУН у 1943 році. Наші брати – всі ті, хто бореться за свободу. Бажаємо авторові міцного здоров’я, енергії і нових книг».

Зустріч пройшла в невимушеній, дружній атмосфері. А її окрасою стала ірландська музика у виконанні сумського гурту.

Алла Акіменко

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа