У Тернополі – виставка світлин пам’ятників, присвячених боротьбі за волю

«Боротись за повне визволення всіх українських земель і українського народу від загарбників та здобути Українську Самостійну Соборну Державу. В цій боротьбі не пожалію ні крови, ні життя і буду битись до останнього віддиху і остаточної перемоги над усіма ворогами України!»

(Присяга воїна УПА)

Тернопільська обласна інспекція охорони пам’яток історії та культури та департамент культури, релігій та національностей та в рамках відзначення Року повстанської звитяги у Тернопільській області на честь Акту відновлення Української Держави 1941 року презентують виставку світлин пам’ятників, могил та пам’ятних місць, пов’язаних з боротьбою ОУН-УПА.

За часи незалежності України на центральних площах багатьох населених пунктів постали пам’ятники політичним провідникам національно-визвольної боротьби – Степану Бандері, Ярославу Стецьку, Ярославу Старуху, духовним провідникам – Андрею Шептицькому, Йосипу Сліпому, Миколі Хмільовському. Встановлено пам’ятні знаки над раніше безіменними могилами героїв повстанської боротьби, які в радянські часи ніхто не насмілювався означити. Проїжджаючи селами та містечками нашого краю, кожен звертав увагу на незліченну кількість символічних могил, споруджених в пам’ять про трагічні, але разом з тим і героїчні події 40-50-х років минулого століття. Загалом на території області споруджено біля півтисячі пам’ятних знаків борцям за волю України.

На фотовиставці представлена лише незначна частина пам’ятників з усіх куточків нашого краю. Автори намагались підібрати найвиразніші пам’ятки, що передають дух героїчної епохи та сьогоднішнє шанобливе ставлення до пам’яті про Героїв УПА.

В рамках виставки вперше експонується унікальна колекція оригінальних речей та документів повстанців, знайдених в криївці у церкві села Кордишів Шумського району.

Сергій Грабовий

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа