У справі Онищенка НАБУ переходить до медійної тактики громадських активістів

НАБУ оприлюднює документи, що свідчать про причетність адвоката А.Циганкова до діяльності фіктивних підприємств у газовій схемі Онищенка

nabu-logoПредставляємо до уваги громадськості документи, що свідчать про те, що обшуки в приміщеннях, належних адвокату Циганкову А.І., проводилися на підставі зібраних доказів його причетності до ведення сумнівних фінансових операцій, що мали на меті легалізацію коштів, набутих злочинним шляхом:

1. Копія відомостей, наданих Банком щодо IP-адрес управління системою «Клієнт-банк» п’яти підприємств з ознаками фіктивності, а саме ТОВ «Атмос Плюс», ТОВ «Дарвей Трейд», ТОВ «Фалком Сервіс», ТОВ «Одін Груп Сервіс» та ТОВ «Центр Паритет».

kopiya_vidomostey_nadanyh_bankom_shchodo_ip-adres.pdf

  • Так з рахунків ТОВ «Атмос Плюс» у період з 13 жовтня по 5 грудня 2014 року, було здійснено 65 транзакцій на загальну суму 71,6 млн. грн. Причому 16 транзакцій з 65-ти, згідно матеріалів, наданих провайдером телекомунікаційних послуг, були здійснені з використанням  IP-адреси 89.19.103.63, яка надавалась абоненту Циганкову А.І. за Договором надання телекомунікаційних  послуг №2006425.
  • У системі «Клієнт банк» іншого фіктивного підприємства ТОВ «Дарвей Трейд» в період з 14 січня по 23 лютого 2015 року було здійснено 28 транзакцій на загальну суму 33,5 млн. грн. IP-адреси управління системою у 20 транзакціях збігалися з IP-адресами 89.19.103.63 та 89.19.103.91, які надавались абоненту Циганкову А.І. за Договором надання телекомунікаційних послуг №2006425.
  • Ще одне фіктивне підприємство ТОВ «Фалком Сервіс» протягом 15 січня – 26 березня 2015 року здійснило 24 операції по рахунку на понад 13 млн. грн. При цьому 16 операцій були здійснені з IP-адрес, зареєстрованих в офісі Циганкова.
  • По рахунках ТОВ «Одін Груп Сервіс» у період з 5 лютого по 26 лютого 2015 року було проведено 10 транзакцій на 40 млн. грн. У чотирьох транзакціях IP-адреса «Клієнт банку» збігалася з IP-адресою офісу А.Циганкова.
  • Ще 7 транзакцій на загальну суму 40 млн. грн пройшли через рахунки ТОВ «Центр Паритет» у період з 5 лютого по 24 лютого 2015 року. Дві було здійснено з офісу А.Циганкова.

Усього через рахунки зазначених фіктивних підприємств у період з 13 жовтня 2014 року по 26 березня 2015 року було здійснено 134 операції на загальну суму більш ніж 198 млн. грн. Майже половина з них (а саме 58 транзакцій) були здійснені з використанням  IP-адрес, які надавались адвокату Циганкову А.І. за Договором надання телекомунікаційних  послуг №2006425.

Звертаємо увагу, що телекомунікаційні послуги надавалися за адресою офісу А.Циганкова, (що по вул. Мечникова 3, м. Київ), в якому детективи НАБУ 5 липня 2016 року за санкцією суду проводили обшук.

2. Копія відповідної довідки від провайдера та копія Договору про надання телекомунікаційних послуг також додається.

kopiyi_vidpovidnoyi_dovidky_vid_provaydera_ta_dogovoru_pro_nadannya_telekomunikaciynyh_poslug.pdf

3. Місце фіктивних підприємств, рахунками яких розпоряджалися з IP-адреси в офісі А.Циганкова, у схемі розкрадання коштівпід час видобування та продажу газу за договорами спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування».

Таким чином, отримані документи вказують, що з офіса Циганкова А.І. здійснювалось управління фінансовими операціями низки підприємства з ознаками фіктивності, які займалася конвертацією в готівку коштів, отриманих від реалізації природного газу, видобутого в межах спільної діяльності з ПАТ «Укргазвидобування».

Ще раз наголошуємо, що Національне антикорупційне бюро глибоко поважає професію адвоката і конституційне право кожного громадянина на захист. Однак адвокатське свідоцтво не може використовуватися як прикриття у здійсненні злочинної діяльності.

«Ми закликаємо помірковану частину спільноти адвокатів та правників до  конструктивного діалогу і готові надавати роз’яснення та документи, які підтверджують, що детективи НАБУ діють виключно в рамках чинного законодавства. Ми також готові розглядати звернення та перевіряти інформацію про конкретні факти незаконної чи неетичної поведінки співробітників НАБУ. Однак адвокатське середовище має бути так само готовим виключати зі своїх лав осіб, причетних до корупційних злочинів», – зауважив директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник.

Як відомо, в ході досудового розслідування газової схеми, організованої депутатом О.Онищенком, 5 липня 2016 року детективи НАБУ провели серію обшуків у Києві та Київській області, зокрема за місцем роботи та проживання декількох адвокатів. Метою даних обшуків було отримання доказів, які б доводили або спростовували причетність адвокатів до конвертації коштів, здобутих внаслідок незаконного перепродажу газу, видобутого в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування».

У зв’язку із цими слідчими діями на адресу Національного бюро з боку адвокатської спільноти прозвучало чимало безпідставних звинувачень в тому, що обшуки в адвокатів були нібито пов’язані з їхньою професійною діяльністю – а саме представництвом інтересів народного депутата Олександра Онищенка, дозвіл на арешт якого Верховна Рада надала 5 липня 2016 року.

Як уже повідомлялося, із адвокатів, за місцем проживання та роботи яких проводилися обшуки, представництво інтересів підозрюваних у так званій «справі Онищенка» здійснював лише Андрій Циганков. Водночас підстави для обшуків його приміщень не мають нічого спільного з його діяльністю як захисника Онищенка.  Він радше є одним із його можливих спільників, який зі свого офісу здійснював безпосереднє управління коштами, отриманими внаслідок злочинної діяльності з перепродажу державного газу.

Нагадуємо, що НАБУ та САП викрили організоване злочинне угруповання, що завдало збитків державі у розмірі понад 3 млрд грн внаслідок спільної діяльності на підставі угод, укладених з ПАТ «Укргазвидобування». Відповідно до доказів, отриманих під час досудового розслідування кримінального провадження, організатором корупційної схеми є О.Онищенко, якого Верховна Рада України 5 липня позбавила недоторканності, а також проголосувала за його затримання та арешт. Відомо, що екс-депутат перебуває за межами України, його місцезнаходження встановлюється.
Завантажити матеріали можна за посиланням – https://drive.google.com/folderview?id=0B3HkZ0QtXfZkSnVRa2VmYXhJbG8&usp=drive_web

Copyright © 2016 Національне антикорупційне бюро України

Ви отримуєте цей лист з метою інформування про поточну діяльність Національного антикорупційного бюро України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа