У Радi представили законопроект про iнтернет-петицiї

У Верховній Раді презентували законопроект «Про право громадян ініціювати розгляд нормативних документів органами влади та місцевого самоврядування», який дозволить громадянам через Iнтернет-петиції ініціювати зміни в законодавстві на державному та місцевому рівні. Законопроект представили його розробники – народний депутат Андрій Шевченко, координатор Громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус та директор Міжнародного центру політичних досліджень Василь Філіпчук.

«Останні місяці показали, що громадяни – далеко попереду від влади у найважливіших питаннях. Ми мусимо цей розрив скоротити, – пояснює Андрій Шевченко (фракція «Батьківщина»). – Ми послідовно підтримуємо всі зміни, які роблять гроадян сильнішими. Iнтернет-петиції допоможуть українцям відчути себе господарями у своїй країні.»

Законопроект передбачає створення на офіційних Iнтернет-сторінках органів влади спеціальних розділів, які дозволять громадянам реєструвати свої пропозиції і збирати підписи на їх підтримку. Пропозиції, за які впродовж 30 днів підписалося 0.05% громадян України (у випадку місцевої ініціативи – мешканців територіальної громади), – обов‘язкові до розгляду органами влади.

Iніціатор законопроекту Iгор Курус представив також Iнтернет-портал www.petition.kiev.ua, який у тестовому режимі дозволяє використовувати інтструмент петицій.

«Влада не використовує наявний інноваційний і інтелектуальний потенціал своїх громадян, – каже Iгор Курус. – Органи влади діють у спосіб, який не сприймається більшістю українців, і це одна з причин конфліктів на місцевому і державному рівні.” Координатор Громадської кампанії «За відповідальну владу» каже, що його наступним кроком буде розробка закону про вотум недовіри посадовим особам, який дозволить громадянам відкликати неефективних чиновників.

Iнтернет-петиції активно використовуються у країнах західної демократії – зокрема, США, скандинавських державах. В Україні можливості громадян впливати на законодавство фактично обмежені Законом “Про звернення громадян”.

Українці вибороли право управляти своєю країною, – каже Василь Філіпчук, голова правління Міжнародного центру перспективних досліджень”. – Впливати не один раз на 4 чи 5 років під час виборів, а щодня. Українці є єдиним джерелом влади у цій країні, і для цього їм мають бути забезпечені всі необхідні умови.”

Народний депутат Шевченко каже, що законопроект буде внесений на реєстрацію до Верховної Ради найближчими днями. В ініціативній групі – 8 народних депутатів з 5 фракцій. Законопроект презентовано для відкритого обговорення. За словами Шевченка, автори розраховують на вдосконалення документа у співпраці з громадськими активістами та Iнтернет-спільнотою.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа