У Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» відкрито виставку плакату «Шлях до моєї країни»

До Дня Гідності і Свободи у Національному музеї-меморіалі «Тюрма на Лонцького» великим урочистим концертом хору «Золоті літа» під художнім керівництвом Євгенії Матвіїв відкрили виставку творів лауреатів Всеукраїнського конкурсу соціального плакату «Шлях до моєї країни», що його представила співорганізаторка проекту Олена Корусь (м. Київ).

«Усе те, що ми тримали на серці під час подій останніх кількох років, вилилося у цю концертну програму. Можливо, колись ми не розуміли старше покоління, бо не були учасниками тих подій, що випали на їхню долю, але після Майдану і революції Гідності ми всі відчули, що таке війна і горе. Цитуючи поета, скажу, що «нічого не буває просто так, нічого не буває випадковим, ні думка, ні подія, ані слово: до цього йшло, або ж це долі знак». Так, зовсім нема випадковості в тому, що свого часу я познайомилася із Оленою Корусь, і в нас виникла ідея запросити до показу у Львові виставку з конкурсу, яким вона опікувалася. Про це мріяли ще з весни, але зараз ця експозиція у стінах музею «Тюрма на Лонцького» до Дня Гідності і Свободи виглядає дуже доречно. Кожна цеглинка цього пам’ятного місця просякнута сльозою за свободу України. Про це співає хор старшого покоління і про це ж говорить тематика плакатів, представлених на виставці, де авторами є представники покоління молодого», — пояснила очільниця ГО «Золоті Роки»Людмила Гришко, зауваживши, що організація, яка об’єднала людей пенсійного віку, має на меті підтримати творче самовираження, емоційне й інтелектуальне спілкування.

Відкриваючи виставку. співавтор та організатор проекту «Шлях до моєї країни» графічний дизайнер Олена Корусь наголосила, що  конкурс соціального плакату має всеукраїнський статус, твори на нього надходять із різних куточків країни, переважно плакати присвячені шляхам вирішення соціальних проблем.

«Хоча насамперед роботи на конкурс надсилає молодь, але ми не обмежуємо учасників ні за віком, ні за фахом, ні за тематикою.  Головний заклик нашого конкурсу, не просто знайти й побачити проблему, а через візуальні образи й плакатне оформлення вказати на можливі шляхи її вирішення. Ми налаштовуємо не розпачати над проблемами, а діяти. Відтак цікаво відслідковувати, які саме теми висвітлюють наші учасники. Оскільки це виставка фіналістів конкурсу 2014 року, то не дивно, що на ній домінують саме патріотичні теми», — розповіла Олена Корусь.

За словами Олени Корусь, організатори конкурсу, серед яких є не тільки графічні дизайнери, а й професійні психологи, провели цікаве дослідження, за результатами котрого близько 30 відсотків плакатів містять об’єднуючі патріотичні гасла та образи, а також закликають до миру і перемоги.

«Не менш цікаве й таке промовисте порівняння: якщо за результатами опитування 2013 року про найважливіші соціальні проблеми люди називали такі, як  здоров’я, безпечне довкілля, боротьба зі СНІДом та різними залежностями тощо, то вже після Революції Гідності, з початком війни актуалізувалися теми волонтерства, допомоги війську, захисту територіальної цілісності й незалежності. Усе це патріотичні й об’єднавчі теми. Також приємно, що до нас звертаються за дозволом тиражувати плакати соціального спрямування, скажімо, окремі плакати, присвячені соціальній поведінці у громадських місцях під гаслом «Реальність починається з тебе», — це означає, що вони потрібні людям», — наголосила Олена Корусь.

Підсумовуючи, Олена Корусь зауважила: «Це вже п’ята з черги виставка, після її прем’єри у музеї «Київська фортеця». Потім ми демонстрували її у парламентській бібліотеці, в юнацькій бібліотеці Києва та Інституті психології. Маємо намір показати цю мобільну експозицію і в інших містах Західної України, де є вищі навчальні заклади та активні студентські середовища, щоб заохотити їх подавати твори на цьогорічний конкурс, термін якого продовжено до кінця року».

Джерело: http://www.lonckoho.lviv.ua/podiji/novyny/u-lvovi-vidkryto-vystavku-plakativ-scho-sponukayut-do-hromadskoji-aktyvnosti.html

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа