Цікаві подробиці візиту Петра Порошенка в Одесу

Повідомлень у ЗМІ про нараду з розвитку інфраструктури прикордонних регіонів та митного законодавства, яку Президент України Петро Порошенко провів в Одесі 8 липня, з’явилася сила-силенна. Та всіх своїх колег перевершили одеські газетярі, під пильним оком яких глава держави перебував кожної миті.

Вони зафіксували, як ще по дорозі до приміщення ОДА Петро Порошенко звернув увагу на якусь метушню біля білборду з написом «Антикоррупційний наступ на Одещині». То місцеві чиновники виявили, що допустили граматичну помилку в плакаті, написавши «антикорупційний» з двома літерами «р», і намагалися якось виправити становище. Однак президент устиг помітити метушню і пожартував, мовляв, грамотно писати українською ще не навчилися, однак з корупцією вже ведуть боротьбу.

А ось латки на одеських дорогах Порошенка прямо розлютили. Він сам став свідком, як комунальники на скору руку засипали вибоїни і клали асфальт на вулицях. Президенту це не сподобалося. Він впевнений, що після першого дощу ями з’являться знову, а в цьому всі звинувачуватимуть владу. Президенту це не в диковинку, бо він регулярно бачить як перед його приїздами ставлять такі латки. Він вважає, що це лише видимість роботи, щоб потім продовжити працювати як раніше за корупційними схемами.

Одесити були приємно вражені, що президент України обійшовся без кортежу. Його автомобіль зупинявся на червоне світло і навіть застрявав у пробках на переповнених транспортом вулицях. Це й стало причиною спізнення глави держави на конференцію.

Ще до початку зустрічі з президентом одеським журналістам довелося тричі вивертати кишені, бо візит був обставлений безпрецедентними заходами безпеки. Перший раз – на підході до облдержадміністрації, вдруге – на вході у приміщення, і втретє – перед входом в ложу преси. Їх змушували показувати своє журналістське оснащення і навіть пити воду, яку ті принесли з собою.

В ході конференції президента запевнили, що перша хвиля кадрових скорочень на Одещині розпочнеться вже цими днями. На це Порошенко зауважив: «Після скорочення чисельність штату Адміністрації Президента становить 427 працівників. Зараз, як ви повідомили, чисельність штату Одеської ОДА – 815 осіб. Це є категорично неприйнятно». В кулуарах ОДА називають цифру 400, приблизно стільки чиновників залишиться там після першої хвилі очищення влади.

Досить високу оцінку дав президент своєму призначенцю на посаду губернатора Одещини. «Саакашвілі дуже незручний для українських ворогів, дуже важкий для корупціонерів, але дуже ефективний як представник української влади. Він дуже відкритий, дуже рішучий, правильно використовуючий підтримку президента», – сказав Порошенко. На його думку, позитивний досвід роботи одеського губернатора має бути розповсюджений в інших областях. «Ми ділимося досвідом, як побудувати ефективну, прозору, дійсно українську владу. Одеса – не той регіон, де все медом намазано. Точніше, навпаки: тут дуже складно, є сепаратистські тенденції, всі пам’ятають 2 травня, великий відсоток російськомовного населення. Але я впевнений, що українська Одеса – надзвичайно важливий регіон для країни», – відзначив президент.

Після цього слово взяв радник голови Одеської ОДА Олександр Боровик і заявив, що команда Михайла Саакашвілі хоче показати приклад реформування усій Україні. «Ми будемо працювати дуже швидко, в нас є амбіція стати авангардом реформ в Україні. Ми хочемо міняти область, ми хочемо показувати приклад цілій країні, – сказав Боровик. – Ми почнемо з корупції. Нам здається, що якщо ми подолаємо корупцію, це відкриє нові можливості для населення – економічні, перш за все. Якщо ми подолаємо бюрократію – не буде корупції. І це головні тези нашої програми. А ще ми хочемо показати світу, що реформи в Україні можливі, і вони мають бути швидкі».

На конференції мова йшла і про євроінтеграційні процеси в Україні. Порошенко запевнив, що наша країна створить з країнами ЄС спільні пункти пропуску на кордоні з країнами Європейського Союзу. «Румунські, угорські, польські, словацькі митники спільно контролюватимуть експорт та імпорт товарів в Україну», – сказав президент. А ще він анонсував будівництво транспортного коридору через Одесу і Рені в Румунію та Болгарію. Президент додав, що вже провів консультації з Болгарією з приводу коридору, а найближчим часом він проведе їх з Румунією. Крім того, він зазначив, що буде здійснено проект, за яким інвестори збудуть переправу між Румунією і Україною на Дунаї.

Підтримав глава держави й ініціативу Міхаїла Саакашвілі, яку умовно називають «відкрите небо». Завдяки цьому ціни на пальне в аеропорту Одеси уже знижені, як і ціни на авіаквитки, і на ринок приходять нові авіакомпанії. «У нас буде «відкрите небо». Конкуренцію у нас буде вигравати той, хто буде більш ефективним, більш прозорим, хто забезпечить більш якісні і більш дешеві послуги пасажирам без втручання бюрократії. Ми маємо зробити все, щоб в Україні працювала чесна конкуренція», ― резюмував Порошенко.

З трибуни конференції в Одесі Порошенко закликав нардепів скасувати заставу для корупціонерів. «Доля корупціонерів не може залежати від доброго чи поганого настрою суду.  В особливих умовах, які є в Україні, коли корупція тисне на всі сфери громадського життя, скасування можливості застави для корупціонерів є важливим завданням для Верховної Ради. Я звертаються до Верховної Ради внести зміни до законодавства і позбавити можливості корупціонерів, які взяті на гарячому, виходити на свободу під заставу», – сказав президент.

Крім того, Порошенко зазначив, що чистку влади почнуть із силовиків. При цьому він обурився рішенням одеського судді, який напередодні випустив під заставу міліціонерів-хабарників, і зажадав, щоб корупціонери сиділи у в’язниці. Він заявив, що всі «…міліціонери, прокурори, митники, прикордонники, які демонструватимуть негідну поведінку, – будуть нести за це відповідальність». Ефективність же антикорупційної роботи правоохоронних органів тепер буде вимірюватися не числом порушених справ і затримань, а кількістю реальних судових присудів і покарань.

Також президент анонсував ряд новацій і представив нового заступника губернатора Одеської області Володимира Жмака.

В ході відкритої дискусії одесити дорікали президенту за те, що нова поліція досі діє лише в столиці, а не в Одесі. У відповідь він запевнив, що наприкінці серпня такі поліцейські підрозділи з’являться у Львові та Одесі.

Одеські майданівці попросили Порошенка нагородити підполковника ЗСУ Сергія Щербину орденом Героя України. Нині цей патріот перебуває у військовому шпиталі у важкому стані між життям і смертю через тяжкі поранення в боях під селищем Мар’їнка, що сталися 19 червня цього року. Ризикуючи власним життям підполковник Щербина зміг вивести там свій загін без втрат. Це прохання глава держави взяв собі на замітку.

Мер Києва Віталій Кличко у своєму виступі сказав: «Мені приємно сьогодні бути в Одесі – місті, в якому прокинулася надія на позитивні зміни і перетворення. Ми говорили з Міхеїлом Саакашвілі в Києві, по телефону, але хочу тут, в Одесі, побажати йому успіху в тій справі, за яку він взявся. Його реформаторські досягнення і здібності відомі. Але, Міша, в тебе повірила Одеса – а це дорогого вартує! Пропоную побратимство міст Києва і Одеси».

Загалом проблем у нашої держави стільки, що її главі впору хапатися за голову. Та президент вірить, що наш народ здолає всі перешкоди і Україна стане розвиненою, заможною посестрою європейської спільноти.

Сергій Горицвіт

Цікаві подробиці віз_иту Петра Порошенка _в Одесу

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа