Центр Громадянських Свобод проаналізував ефективність розслідувань в зоні АТО та роботу евакуйованих судів

Протягом кількох місяців ЦГС системно аналізував хід досудового слідства у кількох десятках прикметних справ у зоні АТО. Ідеться про справи щодо незаконного позбавлення волі, застосування тортур та вбивств цивільних осіб, а також кількох військових, які загинули не в результаті бойових дій (так звані не бойові втрати). Спостерігаючи за ходом розслідування цих проваджень, правозахисники виявили ряд недоліків в роботі слідчих органів, які і стали головним приводом для написання звіту «У пошуках справедливості». Ідеться як про об’єктивні (головним чином – брак ресурсу та спроможностей),так і про суб’єктивні (кругова порука, відсутність політичної волі) причини появи цих недоліків, які, що характерно, притаманні розслідуванням як справ, пов’язаних із вчиненням злочинів як незаконними збройними формуваннями т.з. «ДНР/ЛНР», так і українською стороною.

Окрім того, монітори відстежували роботу евакуйованих з окупованої території судів. Проблеми процесу евакуації, а також адаптації судів до нових умов описані у другому звіті представленому ЦГС – «Правосуддя в екзилі».

Ці два звіти були представлені минулого тижня в Комітетах Верховної Ради України під час круглого столу організованого Центром Громадянських Свобод спільно із Комітетом з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин та Комітетом у закордонних справах. У заході взяли участь народні депутати, правозахисники, представників державних органів, а найголовнішою була присутність героїв звітів – потерпілих у досліджуваних справах або їх родичів.

Наразі ЦГС направляє розроблені під час досліджень рекомендації компетентним органам. Сподіваємося, вони будуть взяті до уваги.

Народний депутат Світлана Заліщук виявила готовність взяти на контроль подальше розслідування цих справ та надіслати депутатські запити до правоохоронців.

Аудіозапис круглого столу «Правосуддя в зоні АТО та перспективи ратифікації Римського Статуту» доступний тут: https://soundcloud.com/marichka-ivanyk/sets/jystpbduuvck

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа