Театр-форум «Мистецтво миру – протидія війні» об’єднав переселенців з Донецької та Луганської областей

На вихідних, 23-24 травня, переселенці з Донецької та Луганської області брали участь у тренінгах та психологічних іграх форум-театру «Мистецтво миру – протидія війні» у залі готелю «Русь» у Києві. Організаторами виступили Інститут «Республіка» та Регіональне представництво Фонду Фрідріха Еберта в Україні. Режисером соціально-політичного театру є Галина Джикаєва, актриса та режисер арт-центру «Карман» (Сімферополь). Форум-театр проводила Лілія Гук, тренер-експерт з освітніх програм, соціальний працівник, Голова Ради ЛМГО «Дівочий клуб «ЮНКА». Через проведення дводенного форум-театру, цього разу було відібрано понад 20-ть акторів-аматорів, які до 21-го травня заповнили анкету для участі у цьому заході.

Протягом тренінгу учасники дізналися, що таке соціально-політичний театр, як він працює на практиці. Учасники глибше торкнуться теми російсько-української війни, повсякденного життя постраждалих областей та Криму, а також обговорили подальші можливі кроки у вирішенні посталих питань, зумовлених війною. Учасники розробили основний меседж, який вони б хотіли донести до всього українського суспільства.

Після завершення заходу, на основі історій учасників, імпровізованих творчих театральних картин форум-театру, розробили сценарій вистави соціально-політичного театру. Актори та аматори, активісти Інституту «Республіка» поїдуть з виставою у різні великі та малі міста України, щоб донести за допомогою мистецтва цінність миру, порозуміння, толерантності, взаємодопомоги через призму почуттів звичайних громадян.

«Першим проектом цього напрямку стала постановка волонтерської документальної вистави «Дерево Життя». У виставі були зображені події Євромайдану, Антимайдану та АТО. Вся вистава побудована на особистих переживаннях звичайних українців – акторів вистави. Актори – це волонтери, переселенці, звичайні небайдужі українці з різних міст – Севастополя, Чернівців, Івано-Франківська, Києва, Красного Луча, Донецька та інших міст. Прем’єра вистави відбулась 7 жовтня 2014 року у Києві і зібрала близько 70 глядачів – звичайних мешканців Києва та переселенців. Вистава мала великий вплив на глядачів. Ми отримали позитивний зворотній зв’язок як від акторів, так і від глядачів» – зазначає керівник напрямку Юлія Федів.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа