Соціологія: громадяни вважають, що необхідно створювати культурні продукти про окупацію Криму

prison

77,5 % українців вважає, що держава має привертати увагу людей до важливих тем і проблем через фінансування певних фільмів, серіалів, книжок.

 Водночас, значна більшість опитаних переконана, що необхідно створювати культурні продукти про окупацію Криму (66,6 %) та військові дії на Донбасі (73,3 %). Також 73,1 % громадян поділяють ідею, що до шкільної програми варто включати книжки та фільми на цю тематику.

 Результати всеукраїнського опитування 13 жовтня озвучили представники Школи політичної аналітики НаУКМА під час пресбрифінгу «Як говорити про війну мовою культури».

 Загальний тренд, який фіксує опитування, говорить про те, що більшість українців визнає потребу створення культурних продуктів на важливі суспільні теми. Найбільш затребуваними виявились фільми, серіали, книжки про українських військових і ветеранів та про дітей, яких торкнулись військові дії на Донеччині та Луганщині. Опитані показали майже абсолютну одностайність – 84,4 % і 85,9 % відповідно.

 Наукова директора ШПА Анна Осипчук звернула увагу на те, що ми бачимо також відмінність між тим, що люди вважають правильним і тим, що роблять зазвичай. Так, наприклад, на питання, чи цікаві самим респондентам фільми, серіали чи книжки про життя окремих людей в контексті подій на Донбасі та в Криму від 2014 року відсоток позитивних відповідей менший: 61,4 %.

Опитування проведено проведено за участі дослідницької агенції Info Sapiens на замовлення Школи політичної аналітики в межах проєкту «Посилення ролі культури в процесах осмислення подій на Донбасі та в Криму і консолідації українського суспільства» за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Польовий етап тривав з 1 по 21 вересня 2021 року. Дослідження проводилося методом телефонних інтерв’ю – САТІ (Computer Assisted Telephone Interviewing). Вибірка опитування склала 2000 респондентів – вся Україна за винятком АР Крим і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей та 820 інтерв’ю у Донецькій, Луганській, Херсонській областях. Максимальна теоретична похибка не перевищує 2,2%.

 

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа