Слідство у справах Майдану заявляє про протидію з боку міліції та суддів

Керівник Управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк заявляє, що розслідуванню злочинів проти Майдану чиняться перешкоди. Про це йдеться у поширеному на ФБ Управління повідомленні.

gpu

У заяві сказано, що доходить до відкритої протидії розслідуванню – з боку нинішніх правоохоронців, колишніх беркутівців і їх представників та навіть суддів.

Серед перепон зазначаються, зокрема: затягування розгляду клопотань про слідчі дії, необґрунтовані відмови в їх задоволенні, розблокування рахунків колишніх високопосадовців, протиправне звільнення з-під варти підозрюваних у вчиненні особливо тяжких злочинів.

Про це давно відомо активістам та журналістам, які спостерігають за перебігом судів у справах Майдану. Про це часто йдеться в оф-рекорд бесідах із представниками слідства. Утім, офіційно така різка заява ГПУ поширюється вперше. І це на фоні бадьорого рапортування пана Авакова про те, що за злочини проти Майдану покарано 120 осіб. Цікаво простежити, яка буде реакція на заяву Горбатюка з боку МВС. Утім, найімовірніше, жодної реакції не буде. Простіше зробити вигляд, що нічого не відбувається. При цьому, ГПУ також є за що критикувати. Нерідко в суді позиція державного обвинувачення виглядає заслабкою на тлі адвокатів підозрюваних. Слідство критикують також за недостатньо активний збір доказів та зволікання. Утім, це не йде в порівняння з активною протидією встановленню перебігу подій на Майдані, яка між іншим, відчутна і в суді – коли переатестовані співробітники міліції в штатському кидаються на журналістів, намагаючись перешкодити їм знімати.

Особливо в заяві УСР ГПУ зауважується на ролі в протидії розслідуванню саме з боку співробітників міліції: “Нинішні правоохоронці не тільки не вчиняють активних дій до розкриття злочинів, що є їх прямим обов’язком, а й здійснюють протидію розслідуванню. Зокрема, вигадуються історії про нібито психологічний тиск на них з боку слідчих, на цих надуманих підставах заявляються відводи слідчим, які у свою чергу безпідставно задовольняються слідчими суддями”.

 

У даному випадку ідеться про конкретний випадок, про який детальніше писала в своєму ФБ раніше адвокат Євгенія Закревська.

13 жовтня слідчий суддя Печерського райсуду Шапутько задовольнив заяву колишніх беркутівців про відвід одного зі слідчих слідчої групи у провадженні щодо незаконного переслідування активістів Майдану в якості підстави вказавши “з метою виключення ймовірності виникнення припущення в учасників кримінального провадження щодо заінтересованості слідчого в результатах проведення досудового розслідування”.

“Однак законодавець не передбачив такої підстави для відводу слідчого (стаття 77 Кримінального процесуального кодексу України). Жодних об’єктивних даних для відводу слідчого, заснованих на вимогах закону, ані свідки, ані їх представник не навели”, – коментує ухвалу Управління спеціальних розслідувань ГПУ.

“Дорогі адвокати, чи часто вам, представникам потерпілих, захисникам свідків або навіть підозрюваних вдавалося виводити з справи слідчих, які вам не подобаються шляхом відводу? У мене в цьому сенсі дуже невтішна практика. У багатьох моїх колег теж. Але, з відповідальністю можу заявити, що з’явився промінь світла в темному царстві, – саркастично пише Закревська, додаючи копію ухвали. – Представляю Вам плоди праці нашого успішного колеги, якому вдалося вивести з процесу першого слідчого з вельми нечисленної слідчої групи у кримінальному провадженні з розслідування нападу беркутівців на автомайдан, побиття, розбиті автомобілі, затримання та ін..”

12141764_1015302295176236_7961136952315247775_n

12115508_1015302301842902_3273513958535152949_n

Сам Керівник Управління спеціальних розслідувань ГПУ  Сергій Горбатюк наразі на лікарняному, тому додаткових коментарів щодо його заяви нам наразі отримати не вдалося.

Євромайдан SOS

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа