Саакашвілі морально підтримав французького винороба, але йому все одно треба зібрати 39 дозволів

На початку нинішнього року одеські мас-медіа розповсюдили інформацію про «наїзд» податківців на французького емігранта Крістофа Лакарена із селища Шабо. Вони звинуватили відомого на Одещині винороба в тому, що він працює без відповідної ліцензії. Довідавшись про це, губернатор області Міхеїл Саакашвілі, як досвідчений політик одразу став вбачати у цьому інциденті глобальну проблему виноградарської галузі. 20 січня він приїхав до француза в гості й провів у нього вдома виїзне засідання Ради економічного розвитку Одеської області.
«Чи є у вас ліцензія?», — спросив одразу Саакашвілі емігранта. Лакарен відповів, що ліцензії у нього немає і ніколи не було. А справа в тім, що він хоче запровадити у нас французькі традиції виноробства, але столичні інстанції не дають йому на це дозволу: буцімто він використовує неправильний прес для винограду. І це при тому, що вино у Лакарена дуже високої якості, а  рожевий брют його виробництва кілька років тому завоював гран-прі на всеукраїнському конкурсі вин.
«Якась дама з метрологічного відомства стала вчити мене, скільки потрібно дріжджів і цукру для виробництва шампанського. Але ні цукор, ні дріжджі у французькому виноробстві не використовуються. Більше того, додавання цукру у виноматеріал переслідується у карному порядку. Дама була невдоволена й тим, що ми використовуємо  вертикальний ручний прес, а не горизонтальний механічний», – бідкається винороб. Але додає: «Я люблю Україну, я люблю цю землю і я буду тут працювати».
Міхеїл Саакашвілі на засіданні оголосив список документів для отримання ліцензії: необхідно 39 різних дозвільних паперів. Всі високі чини вже висловилися за спрощення  цієї процедури, але змінити її неможливо без нових законодавчих актів. Тож Лакарену все ж доведеться легалізувати свій бізнес за діючою нормативною базою. На Одещині з проблемою нелегальних виноробів стикаються постійно. Адже хмільний напій роблять чи не на кожному подвір’ї, а отримати ліцензію простому українцю практично неможливо. Вона коштує півмільйона гривень, а ще потрібно пройти купу бюрократичних інстанцій. Тому мають її лише два десятки великих заводів. Тоді ж як у Франції офіційно працюють 40 тисяч виноробень.
Діюча система, переконаний Саакашвілі, служить годівничкою для окремих чиновників і блокує розвиток потенційно могутньої галузі в області. «Ми сидимо на золотій жилі, але наше законодавство і ціла зграя чиновників, які вимагають гроші при кожній можливості, заважають розвитку виноробства, – стверджує Саакашвілі – Ми маємо обов’язково вивести його на новий рівень і скасувати ці 39 перепон. А поки що вино можна чесно робити, але документи чесно оформити неможливо. Прикро, що місцеве вино Бессарабії нині підмінюють хімією із Китаю».
Міхаїл Саакашвілі пообіцяв винести на розгляд парламенту пропозиції щодо організації принципу «єдиного вікна» для виробників вина і спрощення процедури отримання ліцензії, що полегшить роботу українських виноробів.
Сергій Горицві

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа