Сьогодні прийшли за ним – завтра прийдуть за тобою

Справа Шапошнікова має стати повчальною для всіх «перевертнів у погонах»!

30 березня активісти правозахисного руху «Взаємодопомога» взяли участь в акції на підтримку керівника проекту «Дорожній контроль» Ростислава Шапошнікова, кілька днів тому жорстоко побитого чотирма невідомими.

Підтримати керівника «Дорожнього контролю», що постраждав за свою активну громадську позицію і журналістську діяльність, біля стін Міністерства внутрішніх справ України зібралося більше 200 осіб – це і активісти «Дорожнього контролю», що з’їхалися з усіх куточків країни, і члени правозахисного руху «Взаємодопомога» і представники інших громадських організацій.
Головною метою заходу було не лише привернення уваги громадськості до настільки резонансного злочину, а й вимога передати справу Ростислава Шапошнікова на слідство в Генеральну прокуратуру України, під особистий контроль Віктора Пшонки, генерального прокурора України.

Віктор Медвідь, керівник правозахисного руху «Взаємодопомога»: «Складається враження, що слідство навмисно хочуть відвести в сторону, ігноруючи професійну діяльність Ростислава і його минулі конфлікти з представниками спецслужб та ДАІ. Стаття про розбій, на перший погляд більш важка, ніж стаття «напад на журналіста», насправді з самого спочатку обмежує слідство і звужує коло підозрюваних до звичайних бандитів і розбійників. У той час як по 171 статті в коло підозрюваних можуть потрапити і представники міліції.

Саме тому головна наша вимога сьогодні – провести чесне слідство, а цим може зайнятися тільки Генеральна прокуратура, тому що службова етика і «приятелювання» можуть перешкодити пошуку справжніх винуватців.

Суворо покарати справжніх злочинців, навіть якщо це люди в погонах – справа честі для міністерства. Напад на Ростислава – всього лише одна ланка в цілому ланцюжку подібних непокараних злочинів. Якщо зараз не зробити це прецедентом – бандити, наділені владою, абсолютно впевняться у своїй безкарності і пересічні громадяни Україні просто перетворяться на «витратний матеріал».
Керівництво МВС виявилося, мабуть, з «боязкого десятку» – міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко до мітингувальників так і не вийшов, незважаючи на численні заклики. Ненадовго показався його заступник – Віктор Ратушняк, після чого так само тихо і зник за надійними стінами міністерства. «Доступ до тіла» Захарченка отримали тільки організатори акції.

Поки вище керівництво крізь вікна спостерігало за мітингувальниками, «рядові виконавці» вирішили відволікти учасників акції від наполегливих вимог побачити головного міліціонера. Пригнавши евакуатор, співробітники державтоінспекції спробували тихенько забрати машину одного з учасників – мовляв, вона перегороджує дорожній рух. Хоча буквально в 100 метрах далі з обох сторін дороги щільно одна до одної були припарковані дорогі іномарки, ці машини «даішникам», мабуть, не заважали.
Дивно було те, що увага журналістів до побиття їх колеги виявилася досить поверховою – практично жоден з центральних каналів не приділив увагу акції – хоча для представників мас-медіа цей випадок повинен був стати кричущим: Ростислав, на відміну від Георгія Гонгадзе, залишився живий, але цей подія показала, що жоден представник засобів масової інформації не може відчувати себе в безпеці.

Якщо Міністерство внутрішніх справ добровільно не прийме рішення про передачу справи Ростислава Шапошнікова на розслідування генеральному прокурору, то наступна акція пройде вже під стінами самої Генеральної Прокуратури України.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа