Розширюється коло протестувальників проти закону, який допоможе держслужбовцям приховати “ліві” доходи

Ми вже повідомляли, що “Реанімаційний проект реформ” звернувся до Президента накласти вето на прийнятий учора закон про електроні декларації. Не пройшло й двох годин, як коаліція громадських організацій «Декларації під контролем» закликала Президента накласти вето на ухвалений законопроект #3755, арґументуючи це значно ширшим колом причин:

16 лютого парламент ухвалив законопроект #3755щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. 

Законопроект мав на меті повернути статус-кво в Законі «Про запобігання корупції» і запустити нову систему електронного декларування вже цього року шляхом відміни змін, внесених до нього під час голосування за Закон «Про бюджет України на 2016 рік». Однак ухвалений законопроект хоч і запускає систему електронного декларування, проте фактично нівелює значну її цінність. 

Тому, на нашу думку, Президент України Петро Порошенко повинен накласти вето на ухвалений закон, враховуючи наступні аргументи.

1. Зміни до законопроекту були внесені «з голосу» прямо під час розгляду в парламенті без належного обговорення з експертами, громадянським суспільством, народними депутатами та профільним парламентським комітетом.

2. Закон безпідставно відтерміновує запровадження відповідальності за вказання недостовірної інформації до 2017 року. 

3. Вартість майна і статків, що підлягає декларуванню, безпідставно підвищена в 2, а в деяких статтях, і в 3 рази.

4. Значна кількість членів родин були безпідставно виключені з декларації, що по суті не вирішить проблеми з приховуванням майна через переписування його на інших людей.

5. Обов’язок вказувати місце фактичного проживання було безпідставно виключено з попередньої версії закону.

6. Безпідставно скасовується обов’язок декларувати рухоме майно, набуте до початку дії нової системи декларування. 

7. Незрозумілим є положення, яке дає право суб’єкту декларування при заповненні декларації не вказувати вартість майна (активів) крім випадків, коли таке майно (активи) є джерелом доходу. 

Фактично внесення цих змін означає, що запровадження нової системи не призведе до реального покарання корупціонерів, виявлених під час перевірки декларацій цього року. А отже, складається враження, що справжньою метою ухвалення цього закону є формальне дотримання вимог, взятих державою перед МВФ та Світовим банком у рамках програм фінансування України та перед ЄС у частині реалізації вимог, необхідних для лібералізації візового режиму.

Ми, громадські організації, що визначають своїм пріоритетом боротьбу з корупцією через перевірку декларацій про доходи, майно і витрати, занепокоєні відвертим саботажем запуску нової системи електронного декларування. Враховуючи затримку у формуванні Національного агентства із запобігання корупції (НАЗК), це створює ризик, що боротьба з корупцією через перевірку декларацій так і не розпочнеться в цьому році.

Коаліція «Декларації під контролем» звертається до міжнародних партнерів з проханням не допустити саботажу боротьби з корупцією в Україні, дослухатись до громадських організацій, які протягом останніх кількох років доклали величезні зусилля для розробки і запровадження нового антикорупційного законодавства, і підтримати вимогу до Президента накласти вето на нищівний для електронного декларування закон #3755.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа