Росія та Китай “бездушно” наклали вето на резолюцію Радбезу ООН звернутися до Міжнародного кримінального суду

Росія і Китай проявили зневагу до незліченних жертв серйозних порушень прав людини в Сирії, наклавши сьогодні вето на резолюцію Ради Безпеки ООН передати ситуацію у Сирії на розгляд Прокурору Міжнародного кримінального суду (МКС), заявила Amnesty International.

“Вето з боку Росії і Китаю представляють собою бездушний політичний хід, що зраджує людей, які страждають в Сирії. Ця резолюція дозволила б МКС втрутитися у ситуацію та розслідувати військові злочини і злочини проти людяності, скоєні всіма сторонами конфлікту, та послала б важливе повідомлення, що такі страхітливі злочини не можуть вчинятися безкарно”, сказав Філіп Лютер, директор програми Amnesty International по Близькому Сходу і Північній Африці.

“Важливу можливість для забезпечення справедливості було втрачено. В черговий раз Росія і Китай покинули у біді сирійський народ заради порятунку політичних союзів, а члени Ради Безпеки не змогли об’єднатися, щоб забезпечити міжнародне правосуддя від імені мільйонів цивільних осіб, які страждають в результаті цього конфлікту. Цей крок не тільки заохочує тих, хто скоює злочини безкарно, але і знову вказує на зраду сирійців міжнародною спільнотою”.

Росія і Китай наклали вето на три попередні резолюції Ради Безпеки щодо Сирії з моменту початку кризи.

Остання невдача виявила недоліки в процесі прийняття рішень Радою Безпеки і серйозно ставить під сумнів її здатність забезпечувати будь-які реальні перспективи для безпеки цивільних осіб і справедливості, істини і відшкодування збитків жертвам конфлікту в Сирії.

Знадобилося майже три роки для прийняття першої резолюції ООН по виходу з жахливої гуманітарної кризи, що відбувається в Сирії. Резолюція 2139, прийнята у лютому 2014 року, закликала негайно надати гуманітарний доступ і покласти край порушенням прав людини. Пройшло два місяці, а умови цієї резолюції  відкрито зневажаються.

Amnesty International закликає Раду Безпеки вжити конкретних заходів, таких як введення адресних санкцій щодо осіб з усіх сторін конфлікту, які вважаються відповідальними за вчинення злочинів за міжнародним правом і перешкоджають виконанню резолюції у країні.

Незважаючи на зняття облоги у Старому місті Хомса в цьому місяці і на деяке поліпшення в наданні гуманітарної допомоги, багато цивільних осіб залишаються в облозі. Близько 20 тисяч мирних жителів знаходяться в облозі в районі Ярмук, на півдні Дамаска, де за даними дослідження Amnesty International, понад 260 людей померли від під час облоги з того часу, як вона була посилена в липні 2013 року. Принаймні 70 з них померли після прийняття резолюції 22 лютого 2014.

Довільні затримання, насильницькі зникнення, тортури і смерті в ув’язненні – у тому числі в ув’язненні озброєних груп – продовжуються як і раніше. Заклики резолюції по звільненню всіх затриманих осіб, яких довільно викрадають та тримають під вартою, у тому числі в’язнів совісті, також не були почуті. 

“Черговий прояв нездатності Ради Безпеки полегшити страждання сирійських цивільних осіб сильно підриває довіру до її здатності реагувати на серйозні порушення прав людини”, – сказав Філіп Лютер.

“Для того щоб відновити будь-яку значиму роль у боротьбі з безкарністю та порушеннями прав людини в Сирії, члени Ради мають суттєво посилити зусилля по здійсненню резолюції, відкинути політизацію і об’єднатися заради відстоювання прав людини.”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа