Росія має шанс бути виключеною з ООН

Для поставок польського чи будь-якого іншого озброєння через Польщу не існує перепон, адже проти України не діє жодних ембарго, проте на практиці реалізувати ці можливості навряд чи вдасться.

Про це йшлося під час круглого столу «Українсько-польське стратегічне партнерство: виклики та можливості», організованого Міжнародним центром перспективних досліджень.

Посол Польщі в Україні Генрик Літвін, в свою чергу, заявив, що «Україна може вільно домовлятися про постачання зброї з будь-якою державою». Однак зауважив, що «влада Польщі є солідарною з позицією ЄС, представники якого вважають, що з наданням Україні летальних видів зброї варто зачекати».

В плані військової взаємодії експерти також вважають за доцільне розроблення оперативних планів взаємодії для українсько-польсько-литовської бригади, на випадок розширення конфлікту. Оскільки бригада діятиме на підставі мандату ООН, НАТО і ЄС, вона може зіграти роль і у миротворчих операціях.

В контексті поточного російсько-українського конфлікту актуальним є питання взаємодії двох країн у багатосторонніх інституціях. Всілякої підтримки, на думку аналітиків, заслуговує висловлена Б. Коморовським у виступі на засіданні Генасамблеї ООН ідея реформування Ради Безпеки. Остання виявилася неефективною в розв’язанні конфлікту на Донбасі (в зв’язку з наявністю у країни-агресора права вето на його рішення). Українське представництво при цій організації має проводити єдину лінію в цьому питанні та підтримати як позицію Польщі, так і нещодавно висловлену Францією ідею про необхідність реформування процедури накладення вето в Радбезі ООН. В майбутньому не слід виключати і можливості спільної постановки питання про виключення РФ з Ради Безпеки або взагалі з Організації Об’єднаних Націй, як свого часу було СРСР було виключено з Ліги Націй.

Received: from [email protected] Wed, 8 Apr 2015 15:03:34 +0300 (MSK)

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа