Росія: Друга річниця подій на Болотній ознаменувалася подальшими репресіями

Влада Російської Федерації робить все, що в її силах, щоб не допустити жодних акцій протесту в другу річницю демонстрації на Болотній площі 6 травня 2012 року, заявила в понеділок, 5 травня, Amnesty International.

Протягом останніх двох тижнів відбуваються атаки на незалежні ЗМІ і блокування сайтів.  Московська влада відмовилися погоджувати на самій Болотній площі і в її околицях масовий захід, присвячений демонстрації, в ході якої сотні мирних демонстрантів були заарештовані і десятки поранені.

"Російська влада душить свободу вираження думок і пригнічує свободу зібрань. Нещодавня жорстка реакція на низку мирних демонстрацій в Москві показує, наскільки важкою та небезпечною стала організація акцій протесту та участь у них", - сказав Сергій Нікітін, глава російського представництва Amnesty International.

"Демонстрація на Болотній 6 травня 2012 року і подальші суди над її учасниками стали символом протесту і репресій. Заборона на проведення будь-яких зібрань на Болотній у другу річницю подій знову вказує на твердий намір уряду Путіна викорінити всі видимі прояви інакомислення"

"Безліч законів, прийняті підконтрольним Кремлю парламентом, які безжально застосовують поліція, суди і прокуратура, є неприкритою спробою знищити свободу слова і розчавити протест. Кримінальне переслідування і позбавлення волі мирних демонстрантів подає недвозначний сигнал - влада не потерпить жодного протесту"

Тільки в одній Москві в лютому і на початку березня поточного року більше 640 людей були затримані і звинувачені в участі в несанкціонованих акціях за те, що вони мирно зібралися в центрі міста і біля будівлі суду, де зачитувався вирок у справі в'язнів Болотної .

За останні тижні було заблоковано кілька незалежних сайтів за викриття порушень прав людини, що мали місце в ході цих протестів. У їх число потрапили політичне інтернет-видання "Ежедневный журнал", новинні сайти " Грани.ру" і "Каспаров.ру" , а також блог російського борця з корупцією і опозиціонера Олексія Навального.

"Відтоді як Путін повернувся на пост президента, Кремль, очевидно, все більш нервово реагує на інакомислення і докладає всіх зусиль, щоб контролювати громадську думку. Помітній опозиції, чи на вулиці, чи в інтернеті, немає місця в нинішній самовпевненій, але все більш знервованій Росії", - підсумував Сергій Нікітін.

Довідкова інформація
Шостого травня 2012 десятки тисяч людей вийшли на вулиці Москви на знак протесту проти повернення Володимира Путіна на третій президентський термін і сумнівні результати голосування. Через погано організовані і зухвало жорсткі дії правоохоронців, а також агресивну поведінку невеликої групи демонстрантів була грубо розігнана вся - переважно мирна - демонстрація . Сотні протестувальників були затримані, причому багато, якщо не більшість, довільно. Десятки отримали травми через безкарне перевищення сили поліцією.

Саме влада повинна була забезпечити охорону заходу і дотримання прав тих, хто вийшов на Болотну, щоб мирне висловити свої погляди. Замість цього поліція зловживала силою, а проти багатьох невинних громадян були порушені кримінальні справи. Суд над ними перетворився на політичний показовий процес і закінчився для них тюремними термінами.

Реакція влади на демонстрацію на Болотній ознаменувала початок нового наступу на свободу вираження і зборів в Росії. Двадцять вісім осіб зазнали кримінального переслідування у зв'язку з подіями на Болотній, які влада кваліфікували як "масові заворушення", щоб домогтися максимально суворих покарань . У країні прийняті нові закони, які спрямовані проти НУО та інтернет-медіа та які ще більше обмежують відкрите вираження протесту. Після цього були затримані, оштрафовані і заарештовані сотні мирних демонстрантів, кільком організаціям громадянського суспільства довелося закритися, а чотири відомих незалежних новинних сайти були заблоковані.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа