Росія: Amnesty International оголосила акцію термінової допомоги художнику Петру Павленському

Міжнародна організація закликає громадян писати звернення російській владі з вимогою надати Петру Павленському доступ до спілкування зі своїми адвокатами та членами своєї родини, а також не допустити невідповідного психіатричного лікування та інших форм насилля.

Петро Павленський був заарештований 9 листопада, коли він облив деревяні двері центрального офісу Федеральної служби безпеки (ФСБ) бензином та підпалив їх. Після цього він стояв, спостерігаючи за полумям, та вимагав заарештувати його за “тероризм”. Він пояснив свій вчинок як акцію протесту проти висунення обвинувачень у тероризмі задля придушення інакомислення. Його було звинувачено у вандалізмі на ґрунті ідеологічної ненависті. Зараз він перебуває у Державному науковому центрі психіатрії та наркології імені Сербського.

Переслідування за інакомислення є чимдалі більш поширеними у Росії. Утримання у психіатричних лікарнях із позбавленням зв’язків із зовнішнім світом було загальновідомим методом боротьби з дисидентами у радянські часи і зараз ми бачимо, що ці методи повертаються. Тому ми закликаємо не допустити ізоляції Петра Павленського і його примусового лікування, ми маємо серйозні підстави боятись за його здоровя та життя” – заявила директор Amnesty International в Україні, Тетяна Мазур.

Петро Павленський – художник, який стояв за багатьма акціями протесту проти придушення свободи думки в Росії, у тому числі зашиття рота як протест проти арешту Pussy Riot, прибиття цвяхами своєї мошонки до бруківки на Червоній площі, а також відрізання мочки вуха в якості протесту проти зловживання психіатрією у той час, як він сидів на стіні психіатричної лікарні, де віднині і утримається.

Художник спочатку утримувався у Бутирському СІЗО в Москві, 26 січня Петро Павленський був переведений до Державного наукового центру психіатрії та наркології імені Сербського для проведення психіатричної експертизи. 27 січня головний лікар інституту оголосив карантин через епідемію грипу і закрив інститут для відвідування, змушуючи відвідувачів отримувати його персональний дозвіл. Адвокати Павленського намагалися отримати цей дозвіл, щоб побачити свого клієнта, однак їм повідомили, що необхідно чекати на відповідь протягом 30 днів. Один з адвокатів розповів Amnesty International, що вони вважають, що карантин є навмисною спробою попередити відкритий розгляд справи Павленського. І російське право, і міжнародні стандарти з прав людини містять вимогу, що всі затримані повинні мати можливість зустрічі зі своїми адвокатами та мати зв’язок із зовнішнім світом.

3 лютого, за відсутності Павленського, Таганський районний суд Москви продовжив строк утримання під вартою до 5 березня. У своєму пості у Фейсбук, дружина художника висловила побоювання за його здоровя і благополуччя: “Ми не знаємо, чи накачують його наркотиками, чи дають йому насильно пігулки. Ми не знаємо”.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа