Російський біженець і майданівець Сергій Анісіфоров має отримати українське громадянство

Ім’я російського актора Сергія Анісіфорова з легкої руки журналістів часто супроводжується епітетом-кліше «король епізоду». Він знявся у серіалах «Вулиці розбитих ліхтарів», «Ливарний», «Морські дияволи», «Захист Красіна», «Соло для пістолета з оркестром», «Одеса-мама» і багатьох інших. Незадовго до початку протестів на Україні Сергій Анісіфоров приїхав в Одесу, а як тільки почався Майдан, вирушив у Київ і всю зиму провів пліч опліч з іншими активістами на барикадах і в наметах.

1 Сергій Анісіфоров

Зараз Анісіфоров знову живе в Одесі і судиться з українською міграційною службою за право отримати на Україні політичний притулок. Одночасно він служить добровольцем в громадській організації «Самооборона Одеси» – воювати у зоні АТО йому не дозволяє захворювання хребта.

45-річний Сергій Анісіфоров – людина з непростою долею. Вихованець дитячих будинків родом із Вологодської області, двічі відбував ув’язнення за грабежі. Вийшовши із в’язниці, він у 1999 році вирушив у Санкт-Петербург, де його й запримітили працівники студії «Ленфільм», які побачили в ньому підходящий типаж для серіалів про протистояння бандитів і міліції. Сергій встиг зіграти безліч ролей і в тому, і в іншому амплуа, поки в 2011 році у нього не виявили хребетну грижу, через яку роботу на знімальному майданчику довелося залишити. Після операції, на яку пішли нечисленні збереження, Анісіфоров фактично опинився на вулиці й оселився в Центрі соціальної адаптації для осіб без певного місця проживання в російському Череповці.

У жовтні 2013 року він прибув в Україну. «Я сяк-так виживав, і тут почався Майдан, – пригадує Сергій Анісіфоров. – Я близько до серця сприйняв побиття студентів беркутівцями за наказом Януковича, виїхав негайно на Майдан. Мене там добре прийняли, одразу оселили в одеський намет партії «УДАР». Почалися мої будні майданівські, постійні вилазки, добові чергування на барикадах. Я на той момент уже розумів, що Янукович – бандит, що його треба повалити, що має бути демократична влада, має настати кінець беззаконням на території України».

Під час Революції Гідності Сергій отримав поранення під час протистоянь активістів з урядовими силами і був змушений пройти лікування в одному із шпиталів в Україні. У травні 2014-го законний строк перебування актора в країні закінчився, і він став шукати можливість залишитися на землі, яку полюбив. Неодноразово подавав заяви в міграційну службу про надання йому статусу біженця, але у відповідь отримував постійні відмови. Лише згодом Вищий адміністративний суд України задовольнив його позов. Актора визнали переслідуваним за свої політичні переконання на території Росії, погодившись з тим фактом, що як тільки він повернеться до себе на Батьківщину, буде одразу ж заарештований. Але і після цього чиновники міграційної служби відмовляли Сергію у наданні притулку в Україні.

Та схоже що лише тепер українська Феміда прозріла і справедливість починає торжествувати. Довготривала битва російського актора з міграційною службою увінчалася першою перемогою. 9 грудня 2015 року Одеський окружний адміністративний суд прийняв рішення схвалити апеляцію Сергія Анісіфорова за фактом відмови української міграційної службою у наданні йому статусу політичного біженця в нашій країні. «Зараз є велика вірогідність того, що коли постанова суду дійде до міграційки, вони оскаржать рішення впродовж 10 днів», – каже актор. Але не зважаючи на це, настрій у Сергія Анісіфорова позитивний – актор готовий боротися за надання притулку в Україні до кінця.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа