Про «Людей Свободи» розкажуть до 25-річчя відновлення незалежності

Інститут національної пам’яті розповість про 25 Людей Свободи, які своєю працею та боротьбою в минулому столітті, зробили її можливою. Людей, які стали гарантами незалежності України.

Виставка «Люди Свободи» розпочинає роботу 24 серпня на Хрещатику (орієнтир – Центральний Поштамт). Урочисте відкриття відбудеться 25 серпня, о 12.00.

До 25-річчя відновлення незалежності Україна згадуватиме чоловіків та жінок, котрі стали українським уособленням свободи народу, думки, слова, творчості. Саме вони своєю працею та боротьбою в ХХ столітті зробили можливою Незалежність України. Саме про них — у новому проекті Інституту національної пам’яті «Люди Свободи».

«Минуле ХХ століття стало часом нашої найактивнішої боротьби за свободу. На зорі віку, в 1900 році, українці вперше висунули політичні вимоги своєї незалежності. Його завершення,  в 1991 році, увінчалося остаточним її утвердженням», — пояснюють організатори.

Разом із тим відкриття виставки приурочене не лише до 25-річчя відновлення Незалежності. Напередодні, 23 серпня — Європейський день пам’яті жертв сталінізму та нацизму. Українська боротьба за незалежність є водночас прикладом безкомпромісного опору обом тоталітарним режимам.

«Ми з певністю можемо сказати — обрані нами 25 героїв та героїнь, можуть впевнено встати в ряд із світовими символами боротьби з могутніми ворогами свободи. Нацизм і комунізм у Європі зазнали краху.  Зокрема й тому, що зіткнулись із опором українців. Серед мільйонів яких — ті, кого ми називаємо Людьми Свободи. Сьогодні ми розповімо про 25 із них, про гарантів нашої незалежності», — говорить один із авторів виставки, історик і Голова Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

«Ці люди дуже різні — поети і політики, військові і музиканти, науковці і художники. Їх опір теж був різноманітним — хтось боровся за свободу народу, хтось за свободу творчості, думки, хтось зі зброєю в руках, а хтось — із пензлем. Кожного з них жорстоко ламали — когось у тюрмі, когось у «шарошці», фізичними чи моральними тортурами. Але вони зуміли зберегти свободу в собі, пронести її через часи неволі. Завдяки таким Людям свобода стала реальністю для нас, і кожен отримав можливість вільно реалізувати свій потенціал», – пояснюють організатори проекту.

Окрім того, з 22 серпня UA: Перший транслює тематичний цикл міжпрограмних відеороликів «Люди Свободи».

Організатори проекту: Український інститут національної пам’яті, Галузевий державний архів Служби безпеки України, Центр досліджень визвольного руху, UA: Перший.

Над проектом працювали: Володимир В’ятрович, Володимир Тиліщак, Ярослав Файзулін, Наталя Слобожаніна, Вікторія Яременко, Вікторія Скуба, Віталій Огієнко, Наталя Бик, Ярина Ясиневич, Василь Ліпінський, Володимир Бірчак, Олеся Ісаюк. Дизайн: Ольга Сало. Виготовлення виставки: GalNext. Виготовлення відео: UA: Перший.

Сторінка проекту за лінком (інформація постійно оновлюється), а також – посилання на інформаційні матеріали до 25-ї річниці незалежності України.

Повністю серія роликів «Люди Свободи» опублікована на YouTube-каналі Українського інституту національної пам’яті.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа