Президент Польщі пообіцяв у Києві вирішити “історичні непорозуміння” до грудня ц.р.

dwnld336256382-1024x683

Цього року будуть конкретні кроки з налагодження історичного діалогу між Польщею та Україною — запевнив у Києві президент Польщі Анджей Дуда після переговорів з президентом України Петром Порошенком.

— Я сподіваюся, що в грудні можна буде говорити про факти, — наголосив Анджей Дуда.

У грудні на запрошення польського президента Петро Порошенко відвідає Варшаву. Візит відбудеться з нагоди 25-тої річницю визнання незалежності України Польщею.

До історичного діалогу також готовий президент України Петро Порошенко. Він підкреслив той факт, що «ми не можемо допустити, щоб можливі труднощі використовувалися третьою стороною, а саме Росією».

У той же час, однак, український лідер бачить необхідність знайти рішення, яке задовольнить обидві країни. «Історичні питання залишімо історикам. Ми поважаємо нашу історію і працюємо в напрямку покращення наших відносин», — додав він.

З нагоди 25-ої річниці проголошення незалежності України президенти також прийняли спільну декларацію.

У документі сказано про стратегічне партнерство, підтримку прозахідних прагнень України та історичного діалогу. Президенти обох країн наголошують, що Польща була першою країною світу, яка визнала незалежність України. Саме Акт проголошення незалежності відкрив новий розділ у взаєминах Варшави та Києва.

В історії обох країн були трагічні сторінки — читаємо в документі. Підкреслюється значення діалогу в цій сфері, що спирається на історичну істину, дії польських і українських політиків, істориків, інтелектуалів та церковних ієрархів.

На думку президентів, польсько-український діалог повинен спиратися на примиренні. В цьому контексті згадано слова Івана Павла ІІ, які прозвучали під час прощі Папи в Україну 2001 року, що його прагненням є: «щоб помилки минулого не повторилися в майбутньому».

Президенти обох держав підкреслили, що повернення миру в Україні має ключове значення для безпеки всіх європейських держав, у тому числі для Польщі. Варшава декларує, що підтримуватиме зусилля України задля повернення її територіальної цілісності. Глави держав закликають міжнародне співтовариство посилити політику санкцій проти Росії. Підтверджують, що Україна має право здобути в майбутньому повноправне членство в НАТО.

У документі згадано про європейську інтеграцію України, яку Польща послідовно підтримує. Варшава виступає за скасування віз ЄС для українців. Президенти зазначили, що Польща підтримуватиме українські реформи. Варшава і Київ декларують, що будуть підтримувати і захищати польську та українську національні меншини.

У середу президент Польщі також взяв участь у конференції послів України, де виступив зі словом.

Анджей Дуда говорив про безпеку регіону, наголошуючи, що «Центральна і Східна Європа повинні зміцнити свою політичну суб’єктивність в рамках євроатлантичної спільноти. Необхідно зберегти баланс в цій частині світу, де — як ми знаємо з минулого — переважання зовнішньої гегемонії завжди приносило війни і конфлікти».

Анджей Дуда, виступаючи перед послами, заторкнув також історичну тематику.

— Ми повинні поступово зламати блокаду співпраці через питання історії і ідентичності, які часто поєднуються з проблемою національних меншин. Ми не змінимо нашу історію. Проте ми повинні завжди провадити між собою відкритий діалог на основі взаємної поваги і історичної правди, — наголосив він.

Додаймо, президент Польщі був єдиним лідером іноземної держави, який взяв участь у святкування 25-ої річниці незалежності України в Києві.

І.І.

Фото: prezydent.pl

Джерело: prostir.pl

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа