Презентація нового українського видання “Документи комуністичних спецслужб у Європі: путівник мережею архівів”

23 травня (понеділок) 19:00

книгарня Хармс

вул. Володимирська 45-а

Центр досліджень визвольного руху в рамках програми “Відкриті архіви” за підтримки Міжнародного фонду “Відродження” організовує презентацію українського перекладу видання “Handbook of the European Network of Official Authorities in Charge of the Secret-Police Files”  23 травня 2016 року о 19:00 в Києві у книгарні «Хармс».

Участь у презентації зокрема візьмуть:

  • Рафал Леськевич – директор Бюро з надання доступу та архівації достукемнтів Інституту національної памʼяті (Польща)
  • Павел Жачек – колишній директор Інституту досліджень тоталітарних режимів (Чехія)
  • Олеся Ісаюк – редактор українського видання, наукова працівниця Центру досліджень визвольного руху,
  • Володимир Бірчак – редактор українського видання, заступник директора Галузевого державного архіву Служби безпеки України

Як відкривали, упорядковували та робили доступними архіви служб безпеки у країнах Центральної та Східної Європи — Польщі, Чехії, Німеччині, Угорщині, Болгарії, Румунії, Словаччині про це розкажуть в Києві під час презентації нового українського видання «Документи комуністичних спецслужб у Європі: путівник мережею архівів».

Вони розкажуть про те, як європейські країни долали шлях переходу до демократичного суспільства після розпаду СРСР. Чи збереглися до сьогодні документи комуністичних спецслужб. Чи можуть архівні документи розказати нам про характер та діяльність комуністичних тоталітарних режимів. Як законодавство регулює питання доступу до цих документів.

У путівнику подана інформація про архіви колишніх комуністичних спецслужб Болгарії, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини. Описані законодавча база, організаційні структури відповідних архівів, збережені архівні фонди та колекції, включно з найпотаємнішими оперативними документами, а також розповідається про права заявників на доступ та поширення цих матеріалів.

Переклад та видання здійснено Центр Досліджень Визвольного Руху в рамках програми «Відкриті архіви» за підтримки Міжнародний фонд “Відродження” та за сприяння Українського інституту національної пам’яті. Видавництво — «Часопис».

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа