Порошенко-молодший “протягнув” закон, який забороняє вилучення серверів ІТ-компаній

ВР прийняла в першому читанні проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих слідчих дій з метою забезпечення додаткових гарантій законності при їх проведенні», реєстр. № 3719, поданий народним депутатом України з фракції «Блок Петра Порошенка» Владиславом Голубом, у співавторстві з депутатами від БПП Олексієм Порошенком, Іриною Фріз, Вадимом Денисенком, Русланом Демчаком та ін. За дане рішення проголосувало 287 депутатів.

Представляли законопроект Владислав Голуб і Олексій Порошенко.

Виступаючи з парламентської трибуни, Владислав Голуб пояснив, що пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, відповідно до яких: забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем. Слідчі повинні будуть здійснювати копіювання інформації, а не вилучення техніки;  під час проведення обшуків у суб’єктів господарювання спецпідрозділи можуть бути застосовані виключно на підставі ухвали слідчого судді та лише за умови скоєння тяжкого або особливо тяжкого злочину; адвокат зможе долучитись до процесу обшуку на будь-якому його етапі; обшук дозволятиметься лише як виняткова слідча дія, коли неможливо отримати інформацію в інший спосіб; у клопотанні про надання дозволу на проведення обшуку обов’язково викласти аргументацію необхідності обшуку та детального опису предметів і осіб, яких планується відшукати.

«Необхідність прийняття зазначених змін обґрунтовується потребою удосконалення положень КПК в частині проведення обшуку та вилучення електронних інформаційних систем, з метою забезпечення додаткових гарантій законності при проведенні цих слідчих дій, адже в КПК відсутні норм, які слугували б запобіжником від зловживань слідчих та прокурорів під час проведення такої слідчої дії, як обшук», – сказав Голуб.

Як зазначив співавтор законодавчої ініціативи, народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенка» Олексій Порошенко, «цей законопроект важливий на часі. Одна з найбільших проблем для розвитку ІТ-галузі – вилучення серверів правоохоронними органами. Як казали колеги, це дійсно паралізує роботу таких компаній. Дуже важливо, щоб під час обшуків були присутні адвокати. Інформація, замість того, щоб її просто вилучати, має копіюватися. Якщо дійсно  є якісь порушення, для цього буде достатньо, щоб їх знайти і потім притягнути винних до відповідальності. Цей законопроект важливий для ІТ-галузі, яка розвивається найшвидшими темпами за останні роки. Прошу підтримати і прошу головуючого поставити до другого читання за скороченою процедурою», – сказав Олексій Порошенко.

Дана пропозиція знайшла підтримку в залі, за скорочену підготовку до другого читання проголосував 261 депутат.

Джерело

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа