Польська Прокуратура закрила провадження проти волонтерів, що перевозили бронежилети

Але це не означає видачу бронежилет в Україну. Їх долю вирішить митниця

 Варшава, 3.09.2014 р. Рішенням Окружної прокуратури в Замості було закрито провадження у справі ввезення бронежилетів на територію України волонтером Фундації «Відкритий Діалог». До цього часу прокуратура повернула вже 116 касок, але на складах Митниці в Замості і далі залишаються затриманими 42 бронежилети. Засоби захисту лежать на складах замість того, щоб рятувати життя українських військових та бійців Нацгвардії.

Слідство стосувалося 42 куленепробивних жилетів, затриманих 29 березня цього року на прикордонному переході у Гребенному. Водій автомобіля – волонтер Фундації «Відкритий Діалог», що походить з України, не мав дозволу на їх вивезення, що є порушенням закону від 29.11.2000 р. про обіг між країнами товарів, технологій та послуг стратегічного призначення. Справу було закрито з огляду на те, що вчинок не є злочином, оскільки становить незначну шкоду для суспільства. На жаль, через 5 місяців допитів, обшуків, експертиз, що проводилися під наглядом різних прокуратур, на користь яких справу вело, окрім інших, Центральне слідче бюро.

На даний момент ми спостерігаємо і цінуємо добру волю до співпраці з боку польської прокуратури. На жаль, того самого не можна сказати про Митницю, що веде своє провадження у тій самій справі, і з невідомих причин працює над цією справою надзвичайно повільно, і це стосується як дій, так і прийняття рішень. На відміну від прокуратури Замостя, місцева Митниця і далі веде провадження у справі «контрабанди» бронежилетів через кордон.

У зв’язку з цим предмет провадження – 42 бронежилети – надалі залишаються на складах Митниці в Замості, незважаючи на зусилля Фундації «Відкритий Діалог» щодо їх повернення. Суд міста Томашув Любельські 11 серпня відхилив скаргу уповноваженого Фундації «Відкритий Діалог» на визнання цих жилетів доказом у митній процедурі.

Як підкреслює Бартош Крамек, голова Ради і уповноважений Фундації:

– На жаль для нас, а насправді в цьому випадку для України, посилаючись на вже відомі слова міністра Сенкевича, польська держава не діє злагоджено, оскільки її окремі структури є автономними. Польща є провідним джерелом підтримки для України на міжнародній арені, але водночас регулярно виникають проблеми з доставками гуманітарної допомоги неурядовими організаціями та фізичними особами з нашої країни – до такої допомоги належать і найбільш потрібні на даний момент каски та бронежилети.

До провадження залучено ряд органів, але кожен прикривається законами, а перед прийняттям рішення хоче проявити належну старанність. Закони не є зрозумілими, до того ж роботу слідчих та митних органів дещо сповільнював сезон відпусток. Водночас ситуація є надзвичайною та кризовою – там щоденно гинуть люди.

– Також польська держава повільно реагує на офіційні запити українського уряду щодо підтримки устаткуванням у конфлікті з Росією. Цю прогалину намагається заповнити громадянське суспільство, яке однак не має достатніх ресурсів та можливостей і стикається з бюрократичними проблемами. Багато українців того не розуміють і починають замислюватися над реальними намірами і цілями поляків, – додає він.

Фундація «Відкритий Діалог» організовує гуманітарну допомогу для України від початку Євромайдану в листопаді 2013 р. Робити це дозволяють кошти, зібрані серед поляків та української діаспори завдяки офіційному публічному збору. До сьогоднішнього дня Фундація зібрала понад 650 тис. злотих і придбала понад 300 бронежилетів. З цих коштів фінансуються також, окрім інших, програми допомоги емігрантам та переселенцям з територій, охоплених військовими діями. Також надається медична, психологічна та психіатрична допомога.

Фундація працює над отриманням концесії МВС та Міністра економіки на поставку касок та бронежилетів на територію України. Незважаючи на численні оголошення, право, що лібералізує ці положення і спрощує процедури її отримання, не було змінене дотепер.

Андрій Шумський

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа