Підсумок дня 15 березня. Добре і погане

З поганого:

1. Сьогодні в гордій самоті тільки одна держава проголосувала в Радбезі ООН проти резолюції по Україні. Вона тим самим поставила себе вище всіх законів моралі нашої цивілізації, вище за бажання миру і вище права людства на безпеку. Ця держава - путінська Росія.

Можна сказати багато добрих слів на адресу Путіна. Але всі ми розуміємо, що він - психічно нездорова і неадекватна людина, це вже ясно будь-кому. А тому я хочу сказати не менш добрі слова за іншою адресою - ООН. Тобто механізму, який за визначенням має огороджувати світ від безумців на троні. Якщо система працює так, що один злодій і грабіжник може легко наплювати на думку всього світу, і світ нічого не може з цим вдіяти, то це неправильна система. І мене ніхто не переконає в протилежному.

Після сьогоднішніх подій ООН можна сміливо розпускати, на красивій будівлі в Нью -Йорку вішати табличку «Продається», а всі питання вирішувати у двосторонньому порядку. Якщо ООН і перестала подавати ознаки життя раніше, то сьогодні ми можемо констатувати навіть не клінічну, а біологічну смерть. Амінь.

2. Окупанти вкінець знахабніли. Сьогоднішній захоплення газорозподільної станції в Херсонській області - це вже поведінка господарів, які просто не бачать, кого тут боятися. Якщо Крим був кватиркою, через яку агресор вліз в Україну, то Херсонська область - це шафа, речі з якого він почав приміряти. І по руках йому, на жаль, ніхто не дає.

3. Завтрашній референдум в Криму все ж таки відбудеться. Путін наплював на всі міжнародні інстанції і структури, на думку міжнародної спільноти і позицію окремих країн, і доводить свій божевільний план до кінця.

За логікою, вже в найближчі години можуть початися неприємні події і на сході України - якщо Путін вирішив разом з «кримським» закрити і «південно-східне питання» (а на те вельми схоже).

Тут головне питання: що протиставить Україна і ті, хто її підтримує? Зупинити Кремль можуть тільки дії по демонстрації сили, причому в комплексі - у вигляді гри м’язами (поки з цього ми бачимо не особливо переконливі навчання Збройних сил України, та присутність авіаносця «Джордж Буш» в Середземному морі), економічних санкцій та політичного тиску. Чи спрацьовує це? Як бачимо, поки ні. На жаль.

З хорошого:

1. Сьогодні я (як, впевнений, і всі ми) остаточно зрозумів: на нас напала НЕ сусідня країна. На нас напав Путін і його кремлівська зграя. Розумні, сміливі і чесні росіяни сьогодні вийшли на вулиці своїх міст з головним гаслом: немає агресії проти України.

Не думаю, що це вплине на російське керівництво - цим засліпленим імперською ідеєю фанатикам плювати на думку власних громадян. Але ми, принаймні, знаємо, що сьогодні існує й інша Росія. Та, якій хочеться потиснути руку.

2. За деякими даними, дипломатичним працівникам провідних західних держав дозволили повернути в Київ сім'ї. Це може бути свідченням того, що на Заході не особливо вірять в похід Путіна на Київ. І це заспокоює.

3. У ситуації з висадкою російського десанту в Херсонській області на Арабатській стрілці є і позитивний момент. Точніше, відразу два.

По-перше, відразу ж висловив свій протест МЗС України. До цього якось складалося враження, що масові шастання російських військ по території України Київ взагалі не хвилюють.

А по-друге, російський десант, що висадився, досить швидко заблокували з боку Генічеська українські прикордонники і військові. Це ще не відсіч знахабнілим загарбникам, але вже й не звична шокуюча бездіяльність.

І дуже хочеться, щоб новий день приніс нарешті розуміння, що наш параліч закінчився. Адже нескінченна слабкість набагато більше провокує агресію, ніж демонстративна сила.

“Інформаційний Спротив

Переклад УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа