Підсудні у справі масових заворушень в Одесі 2 травня 2014р сподіваються на “обмін полоненими”

В даний час в Малиновському районному суді Одеси розглядається провадження, відкрите за фактом масових заворушень, що мали місце в центрі міста 2 травня 2014 року та пожежі в Будинку профспілок. У тих трагічних подіях, результатом яких стала загибель 48 людей а ще 88 були госпіталізовані з травмами різного ступеня тяжкості, брали участь і троє громадян Російської Федерації. Нині на лаві підсудних – 20 обвинувачуваних, з яких п’ятеро утримуються під вартою (зокрема й двоє росіян), у решти – інший запобіжний захід. Російський слід у тих кривавих подіях вже ні в кого не викликає сумнівів.

Лідери антимайданівців, яких ще називають куликовцями, Ігор Марков та Антон Давидченко перебувають у бігах, а підтримувані Кремлем залишки сепаратистів ще зрідка збираються на Куликовому полі. Їхні збіговиська постійно блокують євромайданівці, а сутичкам між опонентами тут запобігають правоохоронці.

Є у куликовців і свій адвокат Кирило Шевчук. Наприкінці серпня минулого року він повідомив сепаратиському сайту «Новоросія», що підсудні у справі про масову загибель людей в одеському Будинку профспілок просять включити їх до списків обміну полоненими між Україною та терористами на Донбасі. «Зустрічався я з представниками СБУ. Наскільки реальний такий обмін, сказати складно, враховуючи, що останнім часом практично таких обмінів не було. Думаю, поки він не дуже реальний. Хоча, якщо якось ситуація зміниться, то, можливо, їх включать у перелік людей, що підлягають обміну. ​​У такому випадку у фігурантів справи щодо трагедії 2 травня є шанс на свободу. В іншому випадку їх посадять у в’язницю і надовго», – упевнений адвокат.

А 3 січня 2016 року Кирило Шевчук повідомив, що адвокати Одеського антимайдану «створили громадську організацію для підрахунку та ідентифікації політв’язнів в Україні щоб уникнути випадків підміни військовополонених при процедурі обміну з народними республіками».

  Ми в Одесі створили громадську організацію «Одеська правозахисна група». Вона зараз запустила проект реєстру політичних в’язнів в Україні. Списки ми плануємо передавати керівництву республіки ДНР, щоб у разі обмінів, Україна не могла передавати осіб, що не мають відношення до конфлікту, — зазначив Шевчук.

За словами адвоката, «до реєстру потраплять усі політв’язні, які були затримані спецслужбами Києва за протистояння нинішньому режиму ще з часів Майдану».

Тож сепаратисти продовжують спекулювати на одеській трагедії 2 травня 2014 року та інших фактах політичного протистояння в Україні. Все це є складовою інформаційної війни, яку веде Кремль проти нашої держави.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа