Перший бій на захист люстрації в Конституційному суді виграно

Сьогодні, в день розгляду Конституційним судом Закону «Про очищення влади» сотні людей вийшли до будівлі Суду на захист люстрації. Громадяни висловили недовіру суддям КСУ, по яким ведеться кримінальне провадження в Генеральній прокуратурі та зареєстровано кримінальну справу в Службі безпеки України. Суддів КСУ звинувачують у злочинній змові, яка призвела до узурпації влади Януковичем, а отже, їхнє рішення по люстраційному закону не може бути об’єктивним. За результатами засідання Конституційний суд відклав розгляд Закону на невизначений термін. 

Сьогодні Конституційний суд України за поданням народних депутатів від «Опозиційного блоку» та Верховного суду України розглядав справу про відповідність Конституції положень Закону України «Про очищення влади».

З самого ранку під стінами Конституційного суду зібрались представники Громадського люстраційного комітету, Громадської ради з питань люстрації, представники різних політичних сил, активісти з Харкова, Луганська, Донецька, Вінниці, Луцька, Львову, Києва та інших міст, щоби відстояти люстрацію, не дозволити скасувати Закон суддям КСУ і зупинити реванш людей Януковича. Під гаслами «Люстрації – так, імітації – ні!», «Судді – злочинці! Руки геть від люстрації!» громадськість висловила свою підтримку люстрації і недовіру суддям Конституційного Суду.

Єгор Соболєв, голова Комітету Верховної ради України з питань запобігання та протидії корупції, голова Громадського люстраційного комітету:

«Паузу, яку сьогодні взяли судді КСУ, відклавши розгляд справи щодо Закону України «Про очищення влади», необхідно використати, щоби очистити сам Конституційний суд. Парламентарі вимагатимуть від Президента, щоби він звільнив цих суддів Конституційного суду. Президента вже звати не Віктор Янукович, а Петро Порошенко, і він має це згадати. Вимога до Генерального прокурора – щоби він довів до арешту справу про участь цих суддів в конституційному перевороті 2010 року»

Карл Волох, член робочої групи з доопрацювання Закону «Про очищення влади», член Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції, співзасновник Громадського люстраційного комітету:

«Якби судді сьогодні визнали конституційними всі положення Закону «Про очищення влади» або принаймні семеро суддів, по яким зараз ведуться кримінальні провадження, взяли самовідвід, це була б повна наша перемога. Проте навіть те, що розгляд справи було відкладено, для нас важливо, оскільки 26 квітня набуває чинності Закон «Про запобігання корупції», який дозволятиме подавати клопотання про відвід суддів, в тому числі Конституційного суду, якщо у них є виражений конфлікт інтересів. Оскільки у випадку суддів КСУ, які допомагали Януковичу встановити диктатуру, конфлікт інтересів є очевидним, ця норма допоможе їх усунути від розгляду справи, а наше питання буде розглядатися об’єктивно»

Олександра Дрік, керівник інформаційного відділу Громадського люстраційного комітету:

«Люстраційний закон діє, навіть попри тотальний саботаж з боку вищого керівництва держави. Тому його й намагаються скасувати колишні регіонали, які чиновник за чиновником втрачають своїх людей на керівних посадах. І рушієм люстрації сьогодні є люди, які видушують посадовців, що підпадають під критерії люстрації, з органів державної влади. Вирішити проблему саботажу можна тільки вихованням в керівників держави почуття невідворотності покарання. З цим завданням мають впоратись працюючі правоохоронні органи, перезапуск яких вже почався саме завдяки люстрації. Те, що перезапуск відбувся, ми зрозуміємо, коли судді Конституційного суду, що скоїли злочини проти України у 2010-му, понесуть за це покарання»

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа