Парламентські слухання – це лише початок вироблення державної політики щодо переселенців та окупованих територій

Сьогодні, 17 лютого, о 15:00 в сесійній залі Верховної Ради України розпочнуться парламентські слухання щодо питань вимушених переселенців та громадян України на окупованих територіях. Донецька обласна організація ВГО «Комітет виборців України» разом з іншими громадськими організаціями підготувала доповіді та рекомендації з власним баченням вирішення цих питань.

«Наразі найбільш проблемним моментом виглядає повна пасивність Кабінету Міністрів, який ще до 1 лютого мав  подати інформаційно-аналітичні матеріали з питаннями парламентських слухань, тиражовані для народних депутатів України, відповідні пропозиції до рекомендацій парламентських слухань та визначити доповідача з цього питання. Але цього не відбулось і досі, про що голова Комітету з прав людини Григорій Немиря вже доповідав на Погоджувальній Раді в понеділок. Слухання вже сьогодні, й той факт, що уряд не зацікавлений вирішувати проблеми 1,7 млн переселенців та декількох мільйонів громадян, які залишилися на окупованій та непідконтрольній території, говорить не на користь Кабміну», – зазначає керівник напрямку «Адвокасі» Донецької обласної організації «Комітет виборців України» Тетяна Дурнєва.

Для участі в парламентських слуханнях у Верховній Раді запрошені представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, політичних партій, інших об’єднань громадян, наукових установ, представники громадськості, які виявили бажання взяти в них участь і подали не пізніш як за п’ять днів відповідну заявку до комітету, що проводить підготовку до слухань.

Слухання триватимуть щонайменше три години. У разі необхідності головуючим на засіданні (зазвичай, це голова ВР або його заступники), може бути прийнято рішення про продовження обговорення. Під час парламентських слухань заслуховуються доповіді з обговорюваної теми, відповіді на запитання. Після цього проводиться загальне обговорення, на яке відводиться до двох годин. Виступаючим в обговоренні для виступу надається до п’яти хвилин.

За словами Тетяни Дурнєвої, через робочу групу представників громадськості зареєструвалось майже 570 осіб і подано 128 заявок на виступ, то ж у залі очікується аншлаг. Зрозуміло, що не всі зможуть виступити, але процес формування рекомендацій не завершується датою проведення парламентських слухань. Свої пропозиції всі бажаючі зможуть надсилати в Комітет з прав людини на адресу: [email protected]

«За результатами парламентських слухань Верховна Рада на пленарному засіданні приймає постанову Верховної Ради, якою схвалює відповідні рекомендації. І головне завдання для громадськості – контролювати виконання законів, постійно нагадувати про обов’язки та обіцянки. Інакше все залишиться на папері. Фінальна редакція рекомендацій, оформлення в постанову, розгляд депутатами на сесії, голосування, а потім – найважче – впровадження змін. Тому я підкреслюю, що парламентські слухання – це не фінал, це початок нашого шляху спільного вироблення державної політики по відношенню до внутрішньо переміщених осіб та до окупованих територій. Ці парламентські слухання дають нову надію, ще декілька місяців життя в очікуванні покращення та полегшення. А потім, якщо не відбудуться системні зміни на рівні держави, переселенці можуть стати «вибухо-небезпечними». Сподіваюсь, влада це розуміє», – наголошує Дурнєва.

Парламентські слухання стенографуються і транслюються на Першому загальнонаціональному телеканалі та Національному радіо. Прямий ефір можна також дивитись онлайн: http://rada.gov.ua/video/rada-tv/64430.html. Крім того, за перебігом подій можна буде стежити в соціальних мережах за хештегом ‪#слуханняВПО‬‬.‬

Нагадаємо, 8 грудня 2015 року Верховна Рада прийняла постанову про проведення 17 лютого 2016 року парламентських слухань  на тему: «Стан дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території України та на території, не контрольованій українською владою в зоні проведення антитерористичної операції». Організацією та забезпеченням проведення парламентських слухань займається Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.

Отримано з пошти “Донецьке КВУ” [email protected]

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа