Парламентарі визнали, що зміни у фінансуванні освіти прийняті необдумано

Народні депутати від БПП пропонують відновити в школах безкоштовне харчування учнів.

Відповідний проект закону № 3829 від 27.01.16 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення безкоштовного харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів» було зареєстровано народними депутатами Олександром Співаковським, Іваном Мельничуком, Романом Мацолою, Андрієм Гордєєвим, Сергієм Хланем, Андрієм Шиньковичем.

Як розповів один із співавторів даної законодавчої ініціативи, народний депутат України, перший заступник голови парламентського Комітету з питань науки та освіти Олександр Співаковський, реалізація даного проекту закону сприятиме поверненню права на безкоштовне харчування всіх учнів 1-4 класів та учнів 5-11 класів із малозабезпечених сімей.

«Це дозволить забезпечити дітей шкільного віку необхідним харчуванням, що зумовить створення умов для суттєвого зміцнення і збереження їх здоров’я та надасть можливість задовольнити потреби кожної дитини в якісному та безпечному харчуванні за місцем її навчання», – сказав Співаковський.

Він також зазначив, що підставою до підготовки цього закону виступили наступні обставини. Так, до 1 січня 2016 року (набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24 грудня 2015 року № 911-VIII) безкоштовним харчуванням забезпечувалось близько 1,5 млн. дітей, в тому числі, у міській місцевості 1,01 млн., та у сільській місцевості – 0,5 млн.

Всього безкоштовним харчуванням було забезпечено 40,77 % від загальної кількості учнів. Для приготування для них гарячих сніданків та обідів утримувався, відповідно до норми, штат працівників їдалень.

Крім того, зважаючи, що в сільській місцевості шкільні їдальні – це єдині заклади харчування, то в них харчувалися за батьківські кошти за доступними цінами і учні 5-11 класів. Це дозволяло охоплювати харчуванням в сільській місцевості близько 90% усіх школярів.

«З прийняттям Закону України від 24.12.2015 року № 911-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», право на забезпечення учнів безкоштовним гарячим харчуванням було суттєво обмежено. Були позбавлені можливості отримувати безкоштовне харчування більшість учнів 1-4 класів (крім дітей із малозабезпечених сімей) та учнів з малозабезпечених сімей, які навчаються у 5 – 11 класах, що значно погіршило умови їх перебування у навчальних закладах. Таким чином, із 40 % дітей, що харчувалися безкоштовно, таке право залишилось не більш, як у 15 – 20 % (однозначно для сиріт та позбавлених батьківського піклування та дітей з особливими потребами)».

«Що ж стосується малозабезпечених, то необхідно врахувати, що багато сімей в селі фактично перебувають за межею бідності, проте, їм досить складно оформити документи для отримання допомоги по малозабезпеченості, у разі, якщо у них є земельний пай. Загалом, кількість учнів, що харчуватимуться, зменшиться на 70-80%», – розповів Співаковський.

Він також додав, що особливо гостро ця проблема постає для сільських шкіл, у яких шкільна їдальня – єдине місце, де можна організувати процес харчування.

«Перебування учнів у школі протягом 7-8 годин, особливо тих, що підвозяться з інших населених пунктів, де попередньо призупинено роботу шкіл, внаслідок проведеної оптимізації, неможливе без гарячого харчування. Однозначно відбудеться і погіршення здоров’я дітей», – підкреслив депутат.

Олександр Співаковський відзначає, що позбавлення права на отримання безкоштовного харчування вказаних вище категорій учнів вступає в протиріччя з нормами статті 22 Конституції України, відповідно до якої, при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів, не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод. «Саме тому, з метою повернення права на безкоштовне харчування для всіх учнів, і було розроблено цей законопроект. Сподіваємося, що наша законодавча ініціатива знайде підтримку у більшості парламенту», – резюмував Олександр Співаковський.

Джерело: поштова розсилка Верховної Ради

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа