Огляд протестних настроїв після виборів в Держдуму Росії

4 грудня в Росії відбулися вибори в Держдуму. За даними ЦВК, за підсумками обробки 99,99% бюлетенів, “Єдина Росія” набирає 49,3% голосів виборців, КПРФ – 19,2%, “Справедлива Росія” – 13,25%, ЛДПР – 12,00%. “Патріоти Росії”, “Яблуко” і “Правое дело” не потрапляють до Держдуми.

Представники країн Заходу висловили стурбованість у зв’язку з порушеннями та фальсифікаціями на парламентських виборах. Так, верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Кетрін Ештон заявила, що спроби фальсифікації підсумків виборів і тиск з боку влади на незалежних спостерігачів «викликають серйозне занепокоєння».

Європейські спостерігачі зафіксували порушення в ході підрахунку голосів на виборах до Держдуми, зокрема вкидання бюлетенів на деяких виборчих дільницях і перешкоджання роботі спостерігачів. Тим часом, як повідомила в понеділок на прес-конференції в Москві представник БДІПЛ Хайді Тальявіні, спостерігачі від БДІПЛ ОБСЄ нададуть повний звіт з виборів в Держдуму РФ тільки через шість тижнів .

Хілларі Клінтон у виступі на нараді міністрів закордонних справ країн ОБСЄ у Вільнюсі заявила про необхідність проведення розслідування порушень під час недільних виборів. Вона висловила зауваження з приводу  переслідування незалежних спостерігачів асоціації «Голос», незаконних маніпуляцій з бюлетенями та списками виборців.

Колишній президент СРСР Михайло Горбачов також не повірив у  чесність та прозорість виборів та закликав владу анулювати результати й організувати нові вибори. “Керівництво країни має визнати, що мали місце численні фальсифікації і підтасовки, і оголошені результати не відображають волю виборців”, – сказав Горбачов.

Лідери опозиційних партій теж не залишились осторонь обговорень легітимності виборів. Про масові порушення на виборчих дільницях повідомила партія “Яблуко”, яка не пройшла семивідсотковий бар’єр . Лідер партії Сергій Мітрохін не виключив, що партія може не визнати вибори легітимними.

Розчарований підрахунком голосів і лідер “Правого дела” (ПД)  Андрій Дунаєв. Він має намір домагатися скасування результатів голосування в Московській області та Санкт-Петербурзі.

Не визнає оголошених Центрвиборчкомом результатів голосування в Санкт-Петербурзі партія “Справедлива Росія”. Лідер партії Сергій Миронов повідомив –  якщо не буде перерахунку голосів, то партія готова вивести своїх прихильників на вуличні акції протесту.

Реакція ж влади досить очікувана: Дмитро Медведєв на зустрічі з громадським комітетом своїх прихильників повідомив, що вибори в Держдуму пройшли демократично, чесно і справедливо, ніякого адміністративного ресурсу використано не було і ” Єдина Росія “отримала рівно те, що вона має, не більше і не менше.

Тим часом докази порушень у вигляді відеоматеріалів, часто знятих очевидцями на мобільні телефони, потрохи просочуються у соціальні мережі та на YouTube. Географія цих відеозаписів досить широка: від Москви до Амурської області.

Соціальні мережі відіграють надзвичайно важливу роль у організації протестного руху.  У Facebook та ВКонтакте створено групи, де активно обговорюються результати виборів та плани щодо майбутніх акцій протесту та їх оперативна організація.

Про своє бажання взяти участь у московському мітингу в Facebook заявили вже майже 30 тисячі людей. Усього запрошення були розіслані майже 80 тисячам учасникам мережі.

У російській мережі “ВКонтакте” відповідна група набрала дещо менше учасників – мітингувати твердо вирішили більше 9 тисяч, не виключили своєї присутності 15 тисяч людей.

5 грудня на Чистих ставках раптово зібралися кілька тисяч людей, незадоволених парламентськими виборами, і рушили маршем у бік Кремля. Того вечора був затриманий відомий блогер Олексій Навальний , якому у вівторок, 6 грудня, присудили 15 діб арешту.

6 грудня на Тріумфальній площі опозиціонери організували  масову акцію протесту, яка закінчилася затриманням 569 осіб . Очевидці розгону в один голос стверджують, що поліція діяла дуже жорстко – одного з журналістів поліцейський топтав ногами в автозаку, а опозиціонерів, які чинили опір, волокли «мордами по асфальту». Постраждали також журналіст Ілля Кондрашов – отримав перелом носа  та лідер молодіжного руху «Альтернатива» Олег Мельников, йому при затриманні зламали кисть. Поліція також затримала опозиціонерів Іллю Пономарьова, лідера «Яблука» Сергія Мітрохіна, лідера «Іншої Росії” Едуарда Лимонова, голову товариства «Меморіал» Олега Орлова і співголови ПАРНАС Бориса Нємцова . Пізніше всіх їх відпустили.

На 10 грудня запланована всеросійська акція протесту проти офіційних результатів виборів до Держдуми.Організатором мітингу виступає рух “Солідарність”. Його представники заявили, що акція узгоджена з владою, проте в заявці на проведення зазначено, що на захід збереться не більше 300 учасників.

За інформацією ЗМІ, 10 грудня акції протесту заплановані, окрім Москви та Петербурга, в Архангельську, Володимирі, Красноярську, Новосибірську, Самарі та інших містах. Організатори рекомендують учасникам захопити з собою “паспорт, теплий одяг і запаси їжі”.

Згідно з повідомленнями в інтернеті, підготовка до подібних заходів ведеться в Лондоні, Дубліні, Парижі, Ліоні, Празі, Токіо, Монреалі. Ймовірно, найбільш численними можуть стати акції в Лондоні та Парижі.

Але плани мітингувальників щодо нової акції протесту в центрі Москви можуть не реалізуватися через «технічні проблеми». Сьогодні стало відомо, що московські комунальники розпочали роботи на площі Революції в центрі Москви, де в суботу, 10 грудня, має відбутися масова акція опозиції. Крім цього, на площі встановлено черговий пікет поліції.

 

Служба моніторингу,  “Український погляд”

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа