Одесити красувалися у вишиванках і вшанували 600-річчя міста

1 Учасники акції утворили на Потьомкінських сходах тризуб

Всупереч кремлівській пропаганді, яка постійно твердить, що Одеса – російське місто, одесити, постійно наголошують, що 600-річна Південна Пальміра завжди була невіддільною частиною України і її воротами в Європу. Це вони продемонстрували і 19 травня, коли тисячі жителів міста одягли вишиванки і долучилися до загальнонаціонального флешмобу.

Відзначення Дня вишиванки на Приморському бульварі біля пам’ятника Дюку вилилося у справжнє свято національної єдності. Акція, в якій взяли участь здебільшого школярі й студенти, проходила під назвою «Ми діти твої, Україно!». Учасники у національних костюмах виконували українські танці, а гопак станцювали так, що аж дух захоплювало. Потім юні моделі провели показ мод у вишиванках від сучасних дизайнерів. Особливо всім сподобалося дефіле вишиванок за участю вихованців навчально-виховного комплексу №300.

Потім учасники акції вишикувалися на Потьомкінських сходах у великий тризуб. У кожного в руках був невеличкий прапор України, діти розмахували ними, створюючи враження, ніби герб майорить на вітрі. Як зазначили організатори, мета заходу – збереження традицій і звичаїв українського народу, їх популяризація серед дітей, молоді та жителів міста, а також формування культури носіння вишитого одягу.

Водночас група громадських активістів установила на стіні будинку №7 на Приморському бульварі ескіз меморіальної дошки на честь фортеці Хаджибей. Справа в тім, що для встановлення справжньої дошки мерія, де бал правлять вчорашні регіонали і прихильники русского міра, поки що не дає дозволу. А історико-топонімічна комісія відхилила пропозицію громадської організації «Одесі 600», мотивуючи це тим, що Хаджибей вважався не містом, а поселенням, і до того ж знаходився він не біля Дюка, а поблизу Воронцовського палацу.

2 Ескіз меморіальної дошки на честь Хаджибея

  За словами представника громадської організації «Одесі 600» Віктора Мисливця, встановити ескіз вирішили саме цього дня, тому що до 19 травня 1415 року відносяться перші письмові згадки про Одесу в формулюванні «королівський порт Кочубей». Активісти впевнені, що влада у місті не довго залишатиметься філією Кремля, прийде час й українське історичне минуле буде гідно вшановане.

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа