Одесити долучилися до акції «Блек бокс», щоб допомогти незрячим

Міжнародний благодійний фонд «Давай допоможемо!» на початку року ініціював  всеукраїнський соціально-благодійний проект «Black Box». Його призначення – допомогти людям із вадами зору. Формат заходів – гала-вечеря, де учасники не просто жертвують кошти на благодійність, а на кілька годин занурюються у кромішню темряву, і опиняються на місці незрячої людини. 25 лютого в Одесі у ресторані готелю «Лондонський» відбулася вже друга благодійна гала-вечеря в повній темряві. Більше сорока  заможних одеситів заплатили за кожну трапезу по 100 доларів кожен. Зібрані кошти будуть витрачені на закупівлю принтера Брайля для обласного товариства сліпих – обладнання, яке друкує книги для людей з проблемами зору. Вартість його – більше трьохсот тисяч гривень. Необхідну суму не вдалося зібрати навіть за дві вечері.
«Вечеря проходила в повній темряві. Такий формат акції був запозичений у європейських колег, – розповів голова правління фонду Дмитро Бондаренко. – Це чудовий спосіб для кожного відчути те, з якими проблемами стикаються незрячі люди. Ми продовжимо збір коштів таким способом, як це робимо за звичай – з допомогою  Інтернету, з допомогою нашої комунікації з нашими донорами по всій Україні й за кордоном. Як тільки зберемо необхідну суму для реалізації місії наших заходів, то враз її і реалізуємо».
Уперше подібна акція відбулася у Києві й викликала великий інтерес серед забезпечених українців. У столиці організатори «вечері наосліп» змогли не лише купити принтер Брайля, але й оплатити операції п’ятьом дітям, що народилися з проблемами зору. Та одесити реалізацією проекту«Black Box» обмежуватися не збираються. Вони стали виготовляти макети Оперного театру, Потьомкінських сходів та інших пам’ятників архітектури міста, які мають допомогти жителям і гостям міста з вадами зору вповні  познайомитися з тим, як виглядає Південна Пальміра. Як повідомляється у представленні цього проекту, на виготовлення однієї моделі йде два дні й близько 600-800 грн. Для початку планується створити п’ять мініатюрних пам’яток. За задумом ініціаторів, зібрані кошти будуть витрачені на пластик для 3D принтеру, з допомогою якого і будуть надруковані моделі. «Такі макети ми передамо в музеї і в спеціалізовані школи, де вчаться діти з вадами зору», – каже автор проекту.
Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа