Одеські медики встановлюють бійцям АТО біонічні протези

Спеціалісти Військово-медичного клінічного центру Південного регіону вже надали допомогу 4,5 тисячам пораненим учасникам антитерористичної операції. А ще вони першими в Україні освоїли біонічне протезування. Комплектуючі замовили в Англії, а навчити роботі за новими технологіями запросили спеціаліста з Туреччини. Саме він навчив одеських техніків, як зібрати протез за параметрами конкретного бійця та запрограмувати його під потреби людини.

Першим, хто зміг отримати біонічний протез, став Сергій Воропай. Він отримав поранення, коли викидав гранату з укриття, де був зі своїми бійцями з механізованої 28-ї бригади. Навіть оком мигнути не встиг, як став інвалідом, розповідає командир відділення Сергій Воропай. Йому відірвало руку, і додому, в Херсонську область, Сергій повертався вже інвалідом. Там на нього чекала родина та пай землі, який треба обробляти. На місці колишній військовий не всидів, отже звернувся до лікарів по допомогу. Наполягав: лише штучна рука, яка може згинатися, розгинатися та робити дрібні рухи, зможе повернути його до повноцінного життя. Він підійшов лікарям за всіма параметрами, і 2 липня Сергію почали робити протез. Встановили його лише 5 листопада. Тепер Сергій Воропай радіє та вчиться керувати штучною рукою.

Протез він отримав за програмою мінсоцполітики, яке забезпечує необхідне фінансування протезування бійців АТО. Орієнтовна ціна біонічного протезу – близько 700 тис. грн. І це в рази дешевше, ніж подібне протезування за кордом, яке до того ж, не фінансується державою.

А з наступного року виготовляти протези верхніх кінцівок для учасників АТО за біонічною технологією будуть і в Україні. Про це в ході прес-конференції розповів директор компанії «Ортотех-Сервіс ГмбХ» Олександр Стеценко. «Це технологія біонічного протезу 2-го покоління. Дуже складна технологія. Наші спеціалісти давно цікавилися нею, була проведена підготовча робота, навчання, підготовка спеціалістів, ми отримали сертифікати. Зараз ми можемо не тільки виготовляти, але й проводити сервісне обслуговування», – сказав Стеценко. За його словами, зараз протезування верхніх кінцівок потребують 307 людей. Сума, яку виділяє держава на протезування однієї кінцівки, збільшена з 500 до 900 неоподаткованих мінімумів, також зараз готується відповідний законопроект та розпорядження уряду щодо збільшення цієї суми до 2 млн. грн.

Сергій Горицвіт

На світлині: Сергій Воропай освоює біонічну руку.

1 Сергій Воропай освоює біонічну руку

Відео: https://www.youtube.com/watch?v=tqob21KwvKw

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа