Одеса слідом за Дніпром визнала добровольців учасниками АТО

1 Пікет бійців АТО в Одесі

У рамках всеукраїнської акції підтримки воїнів-добровольців АТО «Добровольцям – заслужене визнання» 17 червня біля приміщення Одеської обласної державної адміністрації патріотичні організації влаштували пікет. До учасників АТО долучилися активісти «Правого сектору», «Самооборони», «Оберегу» і громадської організації учасників АТО «РАПІРА». А ініціювали цей захід активісти Національного руху «Державницька ініціатива Яроша» (ДІЯ).

Учасники акції вимагали від депутатів облради, які саме зібралися на сесію, визнати учасниками АТО тих добровольців, які вже більше двох років без будь-якої підтримки з боку держави відстоюють соборність українських земель на Сході. За словами бійців, їхній статус законодавчо не врегульований. Вони звернулися до облради включити окремою статтею допомогу їм у програмі «Захист і турбота». Сьогодні учасники АТО потребують захисту своїх політичних, економічних, соціальних прав, надання медичної, психологічної, моральної й матеріальної допомоги, сприяння у вирішенні житлових проблем, в першу чергу інвалідів війни і сімей загиблих.

Самі учасники пікету розуміли, що на рівні облради вирішити усі їхні проблеми неможливо. У обласних зборів просто немає таких повноважень. Але порушити це питання перед державними органами облрада зобов’язана.

Депутати Одещини дослухалися до вимог учасників акції. Спершу вони прийняли рішення розглянути питання про виділення допомоги воїнам, які воювали в зоні АТО в складі добровольчих батальйонів, на наступній сесії. Голова облради Анатолій Урбанський запропонував спочатку вивчити питання у профільних комісіях. Він був переконаний, що рішення буде позитивне.

Мітингувальників на сесію облради не пустили, однак опівдні до них вийшов глава Одеської області Міхеїл Саакашвілі й провів їх до сесійної зали. Люди в камуфляжі заблокували трибуну і зажадали від депутатів, щоб вони негайно визнали добровольців учасниками АТО, як це зробили їхні колеги у Дніпровській облраді. Губернатор Міхеїл Саакашвілі їх підтримав. «Ми вимагаємо прийняти таке рішення, і голосувати руками, щоб ми могли дивитися вам в очі», – заявив один з бійців.

Тоді голова зборів Анатолій Урбанський оголосив перерву. Після цього на обговорення сесії внесли відповідний проект рішення, і депутати підтримали його одноголосно. Таким чином на обласному рівні бійцям добробатів гарантували всі пільги, які передбачені для ветеранів війни, а також постановили направити у Верховну Раду звернення з проханням визнати учасників добровольчих батальйонів ветеранами на державному рівні.

Військовослужбовці Нацгвардії, що охороняють будівлю облради, ніяких заходів проти візитерів не вжили. Однак тоді, як ті вже залишали приміщення, вони казна чому зачинили перед ними двері. Зчинилася штовханина і хтось з необережності розбив скло у дверях. Правоохоронці запідозрили, що це зробив один із активістів, і вирішили затримати їх, щоб з’ясувати, хто саме. Однак ті категорично відкидали свою провину і «затримуватися» не побажали.

Дізнавшись про цей інцидент, начальник міського управління нацполіції України в Одеській області Георгі Лорткіпанідзе негайно повідомив, що за даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 ККУ (хуліганство).

Тож знову довелося втручатися Міхеїлу Саакашвілі, який влаштував заради цього навіть брифінг. Губернатор закликав правоохоронців об’єктивно провести розслідування конфлікту. «Насилля провокує насилля, – заявив Саакашвілі. – Візьміть відеокадри і розслідуйте, хто на кого нападав, хто що розбив. Висловлюю повагу всім бійцям, я на їхньому боці, але в той же час нікому не дозволю порушувати порядок, щоб надалі такі питання вирішувалися у законному порядку».

https://www.youtube.com/watch?v=oRlHpyMM4ew

Сергій Горицвіт

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа