На профільному Комітеті парламенту говорили про розпалювання міжнаціональної ворожнечі Інтером

Метою гібридної війни Росії є використання українських ЗМІ для розпалювання міжнаціональної ворожнечі та стимулювання політичних конфліктів, які сьогодні ослаблюють Україну і дозволяють агресору фактично управляти нашою державою.

Про це заявила голова Комітету Верховної Ради з питань інформаційної політики та свободи слова Вікторія Сюмар під час засідання комітету, присвяченому, зокрема, ситуації навколо телеканалу “Інтер”.

Вона наголосила, що сьогодні “у багатьох немає до кінця відчуття, що у країні війна, як і немає відповідальності і розуміння наслідків кожного свого кроку в контексті цієї війни”.

Вікторія Сюмар згадала у зв’язку з цим оприлюднену нещодавно переписку громадянки РФ Марії Столярової, яка донедавна працювала редактором новин на телеканалі “Інтер”, проте, була депортована СБУ за антидержавну діяльність.

Народний депутат зауважила, що в цій переписці було виявлено багато “абсолютно принизливих речей, які стосуються національної гідності українців, та речей, які можна вважати розпалюванням міжнаціональної ворожнечі та пропагандою війни”.

“Якщо редактор одного з найбільших телеканалів країни, який там працює в цей період війни, дозволяє собі писати, що “я из этой страны уеду только на российском танке” з фактичним закликом до того, що ця країна має бути завойована, я думаю, що це є принизлива ситуація сьогодні для всіх – і для громадян України, і для телеканалу”, – наголосила вона.

Крім того, на її думку, ситуація зі Столяровою свідчить про те, що на сьогодні Україна є надзвичайно вразливою з точки зору проникнення держави-агресора в наш інформаційний простір шляхом конкретних людей, які працюють в українських ЗМІ.

“І ці люди формують українську інформаційну повістку дня, і ці люди, на жаль, сьогодні продовжують залишатися на телеканалі. Я маю на увазі “папу Шу” (з переписки М. Столярової, – Ред.), а саме заступника директора з розвитку НІС Ігоря Шувалова”, – зазначила голова комітету.

Як наголосила Вікторія Сюмар, сьогодні не можна мовчати про такі речі, оскільки метою гібридної війни є розпалювання ворожнечі в середині країни.

“Метою гібридної війни є використання українських засобів масової інформації для розпалювання і міжнаціональної ворожнечі, і стимулювання будь-яких інших політичних конфліктів, які сьогодні ослаблюють Україну і дозволяють агресору, фактично, управляти країною, нав’язуючи їй звання failed state – країни, яка не може сама впоратися з собою, бо тут політики тільки знищують один одного, а не можуть мати одну позицію”, – сказала вона.

“Сьогодні на сході тисячі українських патріотів ризикують своїм життям, то ми як політики і ми як журналісти повинні бути відповідальними за те, що ми робимо”, – додала голова комітету.

Сюмар також нагадала, що згідно європейською конвенцією, яка дозволяє і гарантує свободу слова як базове право людини, “ця свобода слова може бути обмежена в єдиному випадку, якщо це становить небезпеку для життя людей”. На її думку, Україна на сьогодні має справу саме з цією категорією.

У той же час вона наголосила, що у профільному комітеті немає прихильників посилення повноважень держави і надання їй інструментарію карального органу незалежного регулятора.

Разом з тим голова Комітету з питань інформаційної політики та свободи слова звернулася до засобів масової інформації “пам’ятати слова відповідальність і саморегуляція”.

“Колеги, навчіться саморегуляції і встановленню рамок по висвітленню важливих соціально-політичних процесів, які сьогодні відбуваються в Україні і які, на жаль, дуже часто пов’язані з безпекою багатьох людей, із людським життям. Навчіться висвітлювати їх адекватно, не провокуйте ворожнечу, не провокуйте мову ненависті, не закликайте, фактично, до тих речей, які пропагують війну всіх проти всіх в Україні! Вона знищить нас усіх в результаті! А ми до цього йдемо, не пам’ятаючи цих слів!”, – закликала Вікторія Сюмар.

Received: from mail.nfront.com.ua (mail.nfront.com.ua [95.67.123.236]); Wed, 7 Sep 2016 18:17:44 +0300

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа