На Одещині відбудеться другий Громадянський форум «Відновлення та збереження національної пам’яті»

21-22 травня відбудеться другий Громадянський форум
«Відновлення та збереження національної пам’яті»

Цього разу – в містах Роздільна й Сарата Одеської області.

Ідея створити формат для більш глибокого спілкування на тему історії та національної пам’яті по всій країні виникла під час відрядження на Донбас. Спілкування з донеччанами показало, що розмова про минуле поза російською та радянською історичною парадигмою цікавить людей. Невдовзі після того, 17 квітня, відбувся перший Громадянський форум “Відновлення та збереження національної пам’яті” у Краматорську. Успіх заходу став поштовхом до продовження ініціативи.

Другий Громадянський форум проходитиме у двох містах Одеської області – 21 травня у місті Роздільна (Навчально-виховний комплекс №1, вул. Шевченка, 56) й 22-го – у місті Сарата (Саратський районний будинок культури, вул. К. Маркса, 73).

Під час форуму співробітники Українського інституту національної пам’яті говоритимуть про перебіг декомунізації, політику пам’яті у контексті європейських та українських музейних практик, а також відзначення пам’ятних дат у загальноосвітніх навчальних закладах. Відбудеться презентація збірки методичних рекомендацій до відзначення пам’ятних дат у школах. Учасники форуму зможуть більше дізнатися, як шукати документи в архівах, а також послухати лекцію Володимира В’ятровича “Друга світова. Війна пам’ятей”.

Архіви – це історія ХХ століття в документах, де зафіксовано історію родини, населеного пункту, України. Це можливість вперше за багато десятиліть побачити обличчя своїх рідних, дослідити останні роки їхнього життя, зрозуміти, як рідне місто чи село пережило окупацію тоталітарними режимами, провести паралелі між сучасними війнами та бурхливими подіями ХХ століття. Для цього ми прагнемо відкрити людям архіви, підказати куди і як звертатися аби мати доступ до першоджерел”, – говорить колишній директор Архіву СБУ Ігор Кулик, який дасть майстер-клас, як шукати документи в архівах.

Програма форуму спрямована, насамперед, на вчителів, музейників, громадських активістів, але ми запрошуємо до участі всіх, кому цікава й корисна тема заходу.

ПРОГРАМА

10.00 – 10.30 – реєстрація учасників;

10.30 – 10.40 – відкриття форуму;

10.40 – 11.40 – презентація діяльності Українського інституту національної пам’яті (перший заступник голови УІНП Аліна Шпак);

11.40 – 12.40 – лекція голови УІНП Володимира В’ятровича “Друга світова. Війна пам’ятей”;

12.40 – 13.40 – лекція керівника відділу аналізу регіональних особливостей та політики національних меншин УІНП Богдана Короленка “Декомунізація в Україні”, опісля – громадське обговорення;

13.40 – 14.20 – кава–брейк, неформальне спілкування;

14.20 – 15.20 – майстер-клас “Як дізнатись історію своєї родини?” (колишній директор Галузевого державного архіву СБУ, начальник управління інституційного забезпечення політики національної пам’яті УІНП Ігор Кулик);

15.20 – 16.20 – презентація збірки методичних рекомендацій до відзначення пам’ятних дат у загальноосвітніх навчальних закладах та обговорення ролі історичної освіти у формуванні національної ідентичності (Ганна Байкєніч, завідувач сектору методичної роботи УІНП);

16.20 – 17.00 – лекція начальника відділу музейної справи УІНП Анастасії Гайдукевич “Європейські та українські музейні практики: основні тенденції та напрямки розвитку”.

Прес-служба Українського інституту національної пам’яті

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа