На Одещині відбувся дитячий козацький військово-патріотичний спортивний табір “Кам`янська Січ 2014”

В Савранському районі Одеської області (в урочищі «Кішевське джерело», неподалік села Кам`яне) відбувся дитячий козацький військово-патріотичний спортивний табір Чорноморського Гайдамацького З’єднання “Кам`янська Січ 2014”. Це черговий літній табір гайдамаків, який проведено в рамках програми козацько-лицарського виховання молоді „Гайдамацька Січ”. Козацьке товариство «Чорноморське Гайдамацьке З’єднання» має багаторічний досвід у проведенні виховної роботи у козацько-лицарському дусі серед юнаків та дівчат. Початок у проведенні літніх таборувань було покладено у 2007 році. Тоді, на березі Тилигульського лиману, відбувся першій молодіжний вишкіл «Тилигульська Січ 2007».

Краєзнавчий екскурс.

Північ Одещини від річки Кодима до річки Південний Буг належить до історико-географічного району під назвою Південне Поділля. Подільські краєвиди з давніх-давен чарували гостей та мешканців цього казкового краю – не даремно Леся Українка писала «Красо України, Поділля!» Тут в пейзажах поєднуються мальовничі пагорби із таємничими лісами та прозорими, наче сльоза, річками. Тут повітря настільки чисте, що чуєш себе птахом, а вода настільки смачна, що ковтаєш її із неодмінно примруженими очима. Ось у такій місцевості там, де три джерела вибиваються із високого пагорба, який підковою оточує невеличку долину, і розташувався дитячий гайдамацький табір. В кілометрі – ліс, за півтора – ставок, за два – чарівне українське село. Долина невеличка, але захищена від вітрів, від спеки та холоду. Просто рай земний…

Офіціоз.

Протягом чотирьох діб молоді козачата віком з 10 до 16 років під наглядом старших товаришів організовували функціонування наметового табору, по черзі чергували, готували їжу, слідкували за порядком, в ігровій формі набиралися всебічних знань від інструкторів.

С початку таборування вихованців, згідно віку, здібностям і основних місць проживання, було поділено на два рої і осавульську службу. З ранку до ночі  молоді джури, завдяки насиченій програмі, максимально продуктивно набиралися знань з історії козацтва та краєзнавства,  вивчали основи самозахисту, працювали з учбовою зброєю, грали в страйкбол, футбол, інші рухливі ігри.

В цьому році на вишкіл було запрошено особливих гостей: інструкторами з музикознавства виступили всім відомі як в Одесі, так і за її межами, лідер гурту «Друже Музико» Макс Трубніков і наш козак, кобзар Олекса Губський. Вони, разом з членом гурту чарівною Мирославою, майже цілодобово наповнювали атмосферу козацького табору особливою енергетикою української патріотичної пісні.

Мета вишколу –  виховання юнаків та дівчат на патріотичних звичаях українського козацтва на засадах національної гідності, самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя, духовно багатої та фізично розвиненої особистості – було виконано на відмінно.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа