На Львівщині пройшли урочистості з відзначення 70-річчя створення Української Головної Визвольної Ради

В неділю, 13 липня, у селі Сприня Самбірського району пройшли урочистості з відзначення 70-річчя створення Української Головної Визвольної Ради.

Заходи розпочалися з круглого столу «УГВР і сьогодення», який відбувся на території спортивно-туристичного оздоровчого комплексу імені Президента УГВР Кирила Осьмака. Ініціаторами проведення круглого столу виступили голова ЛОО Просвіти Ярослав Пітко та депутати обласної ради.

Опісля учасники святкувань пройшли урочистою ходою до пам’ятника засновникам УГВР. Депутати обласної ради, керівництво району та представники громадськості поклали квіти до пам’ятника засновниками Української Головної Визвольної Ради.

Після панахиди в пам’ять про загиблих борців за волю України відбулося урочисте віче.

Виступаючи перед громадою, депутат обласної ради Юрій Зірченко передав вітання всім присутнім від імені голови та всього депутатського корпусу Львівської обласної ради і закликав молодь бути гідними нащадками борців за незалежність України.

“Україна – велика держава. Українці – велика нація. Не одне десятиліття ми боролися за незалежність. Українська Головна Визвольна Рада – це один з прикладів змагань нашого народу за волю. Та боротьба триває і сьогодні. Йде війна. Ми продовжуємо справу наших попередників задля наших нащадків. І я переконаний, Україна переможе!” – наголосив Юрій Зірченко.

Також в урочитих заходах взяли участь депутати Львівської обласної ради Остап Стахів, Андрій Холявка, Михайло Гичка, Юрій Войтів, Богдан Сидорак, Йосиф Ситник, Руслан Помірчий, а також депутати Верховної Ради України Андрій Тягнибок, Ярослав Дубневич та Ярослав Гінка.

угвр 1

угвр 2

угвр 3

Довідка

11-15 липня 1944 року в лісничівці біля села Сприня Самбірського району відбувся Перший Великий Збір Української Головної Визвольної Ради.

У Великому Зборі взяло участь 20 представників українських громадських організацій та політичних сил з усіх регіонів України. Його роботу очолив Ростислав Волошин. На Зборі було прийнято програмні документи «Тимчасовий устрій Української Головної Визвольної Ради», «Платформу Української Головної Визвольної Ради» та «Універсал Української Головної Визвольної Ради».

На Першому Великому Зборі УГВР також було ухвалено текст присяги вояків Української Повстанської Армії.

На заключному засіданні Першого Великого Збору УГВР було обрано керівний склад. Головою Президії, тобто Президентом УГВР, обрали Кирила Осьмака, головою Генерального секретаріату УГВР (підпільного уряду) – Романа Шухевича, який одночасно очолив Генеральний секретаріат військових справ.

Основна мета створення УГВР – об’єднання всіх національно-визвольних сил українського народу, щоб з одного центру керувати визвольною боротьбою за Самостійну Соборну Українську Державу та репрезентувати перед зовнішнім світом волю українського народу.

В складних умовах Українська Головна Визвольна Рада, як підпільний уряд України, керувала національно-визвольним рухом до середини 50-х років.

Після проголошення незалежності України з ініціативи громадсько-політичних організацій Самбірщини та за підтримки владних структур 15 липня 1992 року на місці, де проходив Перший Великий Збір УГВР, проведено перші урочистості, присвячені цій величній події. З цього часу щорічно на ньому історичному місці урочисто вшановують борців за волю України.

10 липня 2011 року урочисто відкрито та освячено пам’ятник, на якому встановлено п’ять історичних фігур – засновників Української Головної Визвольної Ради.

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа