На Галичині відзначили ювілей газети ОУН

У львівському музеї «Тюрма на Лонцького» відбулася презентація газети ОУН “Шлях Перемоги” з нагоди її шестидесятиліття. Подія вийшла небуденною. Крім екс-редактора «Шляху Перемоги» Ярослава Сватка, який мешкає у Львові, на зустріч прибув інший екс-редактор: Андрій Васькович, який був останнім редактором видання в Мюнхені.

Для присутніх, які активно цікавилися історією видання ОУН, відкрилося багато маловідомих сторінок. Спочатку історик Микола Посівнич розповів про «Шлях Перемоги», який видавався військовою групою УПА «Говерля», на матеріалах «Літопису УПА», та показав її зв’язок із Закордонними Частинами ОУН. Потім Андрій Васькович розповів про причини створення в 1954 році «Шляху Перемоги», перелічив визначних українців, причетних до видання газети в Німеччині. Він також розповів про той цікавий період в історії газети, коли вона одночасно виходила в Мюнхені та у Львові, причому в дещо відмінних варіантах. Андрій Васькович виклав своє бачення тенденцій в ОУН щодо цього видання, які домінували в націоналістичному середовищі на час проголошення Незалежності.

Ярослав Сватко розповів про причини перенесення газети в Україну, про події, які цьому передували. Згадав про VIII Надзвичайний Великий Збір ОУН напередодні проголошення Незалежності та делегацію з українського терену, яка прибула зі своїми пропозиціями щодо розвитку націоналістичної преси у визвольному процесі. Також редактор згадав про труднощі, які виникали в процесі запуску видання в Україні та успіх, який газета мала в 1994-95 рр., коли її наклад доходив до 40 000 примірників. Подібно до редактора Андрія Васьковича, Ярослав Сватко виклав своє бачення організаційної газети, у відповідності до цілей і ресурсної спроможності ОУН.

На закінчення присутні перейшли до спілкування з редакторами «Шляху Перемоги» в режимі запитань-відповідей, цікавлячись не лише історією газети ОУН, а й сучасним моментом історії України.

А на Тернопільщині пройшли «Націоналістичні читання», приурочені ювілею часопису «Шлях Перемоги».

В рамках військово-патріотичного табору Самооборони Майдану Тернопільщини в місті Теребовля вони стали складовою ідеологічного вишколу учасників. Читання провели дослідники національно-визвольного руху та публіцисти Святослав Липовецький і Сергій Волянюк. Часопис «Шлях Перемоги» значну увагу приділяє власне історії національно-визвольного руху, і тому було вирішено тематично поєднати у викладі доповідачів власне роль преси у становленні та розвитку визвольного руху як такого та історію газети і ОУН зокрема.

Святослав Липовецький провів гутірку на тему «Роль Організації Українських Націоналістів в національно-визвольній боротьбі українського народу», а складовою теми була розповідь про значення націоналістичної преси в часи національно-визвольних змагань. Сергій Волянюк розкрив тему створення та діяльності Української Повстанської Армії в темі «Генерали УПА».

УІС

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа