Мустафі Джемілєву вручать нагороду Платформи європейської пам’яті та сумління

Лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву вручать нагороду Платформи європейської пам’яті та сумління за особистий внесок та невтомні зусилля у захисті прав людини та фундаментальних демократичних цінностей та свобод як в добу тоталітарного Радянського союзу, так і в часи незалежної України.

«Платформа надзвичайно цінує та схвалює зусилля Джемілєва щодо дотримання прав татарського народу в Криму і сьогодні, оскільки ця територія була незаконно анексована Російською Федерацією та надіємося, що нагорода зробить свій внесок у підтримці справи Джемілєва», — йдеться в повідомленні Платформи.

«Мустафа Джемілєв — людина-легенда, незламний борець за права кримсько-татарського народу, — розповідає директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович. — Його не злякали репресії комунстичного режиму, то ж певен, що його не злякають і погрози сучасної російської влади. Але  дуже добре, що відзнакою Платформи європейської пам’яті та сумління  його нагороджено саме зараз у важкий для нього та його народу історичний момент. Це перетворює цю відзнаку не лише у вшанування заслуг самого Мустафи Джемілєва, але й в знак солідарності Європи із усім кримсько-татарським народом».

«Я щасливий, що наші члени обрали колишнього Радянського дисидента, який сьогодні бореться за права людей, демократію та верховенство права проти агресії нео-радянської політики анексії Путіна», – зазначив Президент Платформи Горан Ліндблад.

На думку директорки Центру досліджень визвольного руху Аліни Шпак, постать Мустафи Джемілєва є дуже символічною: «Це гарний приклад безкомпромісної боротьби за право кожного народу на самовизначення та право кожної людини залишатись людиною. За будь-яких обставин та будь-якої влади».   

Нагорода Платформи європейської пам’яті та сумління буде вручена вперше під час проведення міжнародної конференції «Спадок тоталітаризму сьогодні», яка пройде у Празі 12-13 червня 2014 року.

Нагадаємо, 18 травня цього року кримські татари вшановуватимуть 70 років з початку сталінської депортації 1944 року, яку вони вважають геноцидом свого народу.

Як відомо, Платформа для європейської пам’яті та сумління об’єднала 37 урядових, академічних та музейних установ із 13 країн Європейського Союзу, Молдови, України, а також Канади. Метою організації стало об’єднання зусиль задля поширення інформації про діяльність тоталітарних режимів і вшанування пам’яті жертв. У червні 2012 року на конференції в Європейському парламенті у Брюсселі Платформа заснувала правову експертну групу для роботи над створенням наднаціональної інституції правосуддя для засудження важких злочинів, скоєних комуністичним тоталітарним режимом. Від України учасниками платформи є Центр досліджень визвольного руху  та Меджліс кримськотатарського народу. Сайт Платформи www.memoryandconscience.eu.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа