Любомир Гузар розповість про “собор”, на якому “ліквідували” УГКЦ

4 березня, об 11:30,

в Українському кризовому медіа-центрі (Український дім, вул. Хрещатик, 2)

Захід організовано для 70-річчя т. зв. «Львівського собору» (8-10 березня 1946 року), на якому було офіційно проголошено «возз’єднання» греко-католиків Галицької митрополії з Російською православною церквою.

У брифінгу візьмуть участь Блаженніший Любомир (Гузар) – архієпископ-емерит Української греко-католицької церкви, Володимир В’ятрович – голова Українського інституту національної пам’яті, та Олег Турій – проректор і завідувач кафедри церковної історії Українського католицького університету. Модератор – о. Ігор Яців.

Після закінчення брифінгу,

4 березня, о 13:00,

в Арт-галереї Українського дому (вул. Хрещатик, 2, 3 поверх)

відбудеться відкриття виставки

«До світла Воскресіння крізь терни катакомб»,

яку підготував Інститут історії Церкви УКУ. 

В основі експозиції – матеріали Інституту історії церкви УКУ: спомини очевидців та активних учасників підпілля, які було зібрано протягом 1992-2009 рр., документи державних архівів, фотографії з приватних збірок. У виставці показано життєві історії представників греко-католицького клиру, чернецтва, мирян, у кожній з яких – неповторна людська доля. Всі разом вони є свідченням глибокої християнської віри та незламної вірності своїй Церкві й народу.

Хронологічно виставка охоплює період від 1939 до 1991 рр. та відображає три важливі етапи трагічної і водночас героїчної історії УГКЦ ХХ ст.: насильницьку ліквідацію, підпілля та легалізацію в 1989 році.

Виставка доповнена унікальними документами з Галузевого державного архіву СБУ. Це матеріали оперативно-розшукової справи «Рифи», спрямованої проти проводу УГКЦ на чолі з митрополитом Йосифом Сліпим, велика добірка документів про підготовку та реалізацію санкціонованого Сталіним плану  «ліквідації унії».

Більше про “ліквідаційний собор” Ви можете прочитати тут: Сталінська “ліквідація” Української Греко-Католицької Церкви і тут: Загадкове вбивство у Львові  У помешканні юнак передав їмості папірець на якому було написано «УПА не причетна до вбивства Вашого чоловіка. Шухевич» далі

Поділитись
Коментарі

Читайте також

Мультимедіа